Hervormde kerk (Stevensweert)

























Hervormde kerk


Stevensweert (Maasgouw) NH kerkje.JPG
Plaats Stevensweert
Denominatie Nederlands hervormd
Monumentale status Rijksmonument
Monumentnummer 
34900





Portaal: 

Christendom




Hervormde kerk




Toegangshek tot het familiegraf


De voormalige Hervormde kerk is een kerkgebouw te Stevensweert, gelegen aan Jan van Steffenswertplein 18.



Geschiedenis


Reeds vanaf 1633 werd de slotkapel van het vervallen Kasteel Stevensweert door het Spaanse garnizoen als (rooms-katholieke) garnizoenskerk gebruikt. Toen Stevensweert in 1702 door de Staatse troepen werd ingenomen, kerkte hier het Staatse garnizoen en werd de kapel dus een hervormde kerk. Omdat Graaf Van Hompesch, die sedert 1719 het nabijgelegen Kasteel Walburg bewoonde, protestant was, hield hij in deze katholieke regio een kleine protestantse gemeenschap de hand boven het hoofd. Ook zij kerkten in deze kapel.


Gedurende de Franse tijd werd de kapel voor profane doeleinden gebruikt en werd sterk verwaarloosd, reden om in 1819 de kapel te vervangen door het huidige kerkgebouw dat naar een ontwerp van dominee J.W. Begeman tot stand kwam. Charlotte Van Hompesch schonk het orgel, en ook koorbanken werden door de grafelijke familie geschonken.


In 1864 werd de kerk nog verbouwd. Het kerkje transformeerde van garnizoenskerk tot schipperskerk, een functie die vanaf omstreeks 1940 geleidelijk door Maasbracht werd overgenomen. In de nadagen van de Tweede Wereldoorlog werd het kerkje beschadigd, maar in 1950 volgde restauratie.


In 1985 werd het kerkje, nog eigendom van de Hervormde Gemeente Stevensweert-Maasbracht, verhuurd aan de Stichting Streekmuseum. In 1990 werd het gebouw verkocht aan de Stichting Protestantse Kerk Stevensweert.


In 1994 kon het Streekmuseum -ten gevolge van gemeentelijke herindeling- worden verplaatst naar het vrijgekomen raadhuis. In 2000 verliet het Streekmuseum het kerkje. Er werden nog opgravingen verricht onder de preekstoel, waarbij de fundamenten van de kasteelkapel (omstreeks 1250) werden blootgelegd.


Het kerkje is tegenwoordig (2016) in gebruik als trouwlocatie, als plaats voor concerten en dergelijke.



Gebouw


Het betreft een sober bakstenen driezijdig gesloten zaalkerkje onder zadeldak, met een houten torentje boven de voorgevel.


Bij het kerkje ligt een algemene begraafplaats en ook een, door een fraai hekwerk afgesloten, gedeelte waarop de graven van de families Van den Bergh en De Hompesch zijn te vinden. In de tuinmuur zijn nog enkele muurresten van het voormalig Kasteel Stevensweert te vinden.






Popular posts from this blog

Knooppunt Holsloot

Altaar (religie)

Gregoriusmis