UEFA Champions League

















































UEFA Champions League


Logo uefa 2012.png
Regio
Europa
Bond
UEFA
Opgericht
1955 als Europacup I
1992 als UEFA Champions League
Systeem Groepswedstrijden + Knock-out
Aantal teams 32 (hoofdtoernooi)
76 (hoofdtoernooi + voorronden)
Huidige kampioen
Vlag van Spanje Real Madrid

(2018)


Recordkampioen
Vlag van Spanje Real Madrid (13)
Topscorer
Vlag van Portugal Cristiano Ronaldo (120)
Website
UEFA.com
Huidig seizoen
Actuele editieChampions League 2018/19





Portaal  Portaalicoon  

Sport
Voetbal



De UEFA Champions League is het belangrijkste internationale voetbaltoernooi voor clubs in en rond Europa. Het toernooi wordt georganiseerd door de Europese voetbalbond UEFA. De Champions League bestaat sinds 1992. Voor die tijd stond het toernooi bekend als Europacup I. In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, gaat het om een kampioenschap tussen hoog eindigende ploegen in de nationale competities, niet alleen om kampioenen per land.


De winnaar plaatst zich voor het Wereldkampioenschap voor clubs (in het verleden -t/m 2004- voor de tweekamp om de wereldbeker). Die club plaatst zich ook voor de UEFA Super Cup, het duel tussen de winnaar van de Champions League en de winnaar van de UEFA Europa League (sinds het seizoen 2009/10, daarvoor die van de Europacup II en vervolgens die van de UEFA Cup).




De Champions League-trofee van 1995, gewonnen door AFC Ajax, in het Ajax Museum




Inhoud






  • 1 Geschiedenis


    • 1.1 Europacup I


    • 1.2 Champions League 1992-1993


      • 1.2.1 Deelname


      • 1.2.2 Toernooiopzet




    • 1.3 Champions League 1993-1994


      • 1.3.1 Deelname


      • 1.3.2 Toernooiopzet




    • 1.4 Champions League 1994-1997


      • 1.4.1 Deelname


      • 1.4.2 Toernooiopzet




    • 1.5 Champions League 1997-1999


      • 1.5.1 Deelname


      • 1.5.2 Toernooiopzet




    • 1.6 Champions League 1999-2003


      • 1.6.1 Deelname


      • 1.6.2 Toernooiopzet




    • 1.7 Champions League 2003- heden


      • 1.7.1 Deelname


      • 1.7.2 Toernooiopzet


      • 1.7.3 Primeur aantal deelnemers één land






  • 2 Deelname


    • 2.1 Voorronden


    • 2.2 Eerste ronde, groepsfase


    • 2.3 Tweede ronde, knock-outfase




  • 3 Finales


  • 4 Records en statistieken


    • 4.1 Winnaars aller tijden


    • 4.2 Winnaars per land


    • 4.3 Belgische en Nederlandse winnaars


      • 4.3.1 Als speler


      • 4.3.2 Als trainer




    • 4.4 Spelers met de meeste overwinningen


    • 4.5 Meeste wedstrijden aller tijden


    • 4.6 Topscorers aller tijden


    • 4.7 Topscorers per seizoen


    • 4.8 Snelste doelpunten in de UEFA Champions League




  • 5 Externe links




Geschiedenis


Europacup I


De Europacup I (de originele naam luidt 'Coupe des Clubs Champions Européens', en staat nog altijd op de beker) was het belangrijkste Europese clubtoernooi waaraan elk seizoen de landskampioenen van alle bij de UEFA aangesloten landen deelnamen. Alleen in de beginjaren waren er enkele uitzonderingen, waaronder het Nederlandse PSV dat in het seizoen 1955/56 deelnam in plaats van de Nederlandse kampioen Willem II. De te winnen beker, die nog steeds wordt uitgereikt aan de winnaar van de Champions League, wordt ook wel de "cup met de grote oren" genoemd. Die "grote oren" zijn afgeleid van de Grieks/Romeinse amfora, waarvan de oren als draaghouvast dienden.


In het toernooi vaardigde elk land één team uit, met daaraan eventueel toegevoegd de winnaar van het seizoen ervoor. De teams speelden een competitie volgens het knock-outsysteem, waarbij per ronde twee wedstrijden werden gespeeld: één thuis- en één uitwedstrijd. De finale, in mei op een vooraf bepaalde neutrale locatie, bestond echter uit slechts één wedstrijd. In 1991 werd die formule gewijzigd. Er waren eerst twee normale knock-outronden waarna er van de beste acht ploegen twee poules werden opgemaakt die een hele competitie speelden. De winnaars van beide poules speelden de finale. In 1992 werd het toernooi voortgezet als de UEFA Champions League.


Het toernooi werd voor het eerst georganiseerd in het seizoen 1955/56, Real Madrid werd de winnaar van de eerste vijf edities en met de zesde zege in 1966 is deze club recordhouder. Nederlandse clubs wonnen het toernooi in totaal 6 keer: Feyenoord in 1970, AFC Ajax in 1971, 1972, 1973 en 1995, en PSV in 1988. In 1963 bereikte Feyenoord als eerste Nederlandse club de halve finale, in 1969 was Ajax de eerste Nederlandse club die de finale bereikte. De beste prestatie van een Belgische club was de verloren finale van Club Brugge in 1978. Tegenstander was Liverpool FC dat met 1–0 won op Wembley.


De Champions League ging in 1992 van start als voortzetting van de Europacup I. In dat jaar werd de groepsfase geïntroduceerd. Later zijn er nog meer wijzigingen aangebracht, waarvan de belangrijkste in 1997: vanaf toen werd afgeweken van het concept dat alleen landskampioenen en titelverdedigers mochten meedoen.


Champions League 1992-1993


Deelname


Ieder land aangesloten bij de UEFA, met uitzondering van Liechtenstein, mocht zijn kampioen afvaardigen. De Liechtensteinse voetbalbond organiseert alleen een bekertoernooi en geen competitie, alle Liechtensteinse voetbalclubs spelen in de Zwitserse piramide. Namens het ondertussen verbrokkelde Joegoslavië nam het Sloveense Olimpija Ljubljana deel.


Toernooiopzet


Na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie kwamen er tal van nieuwe landen bij. Daarom werd een kwalificatieronde ingevoerd voor de kampioenen van de 9 slechtst presterende landen in Europa. Omdat Oekraïne, Estland, Letland en Israël jonge leden waren binnen de UEFA, waren ook deze kampioenen tot deze voorronde veroordeeld.


Na de voorronde begon het hoofdtoernooi met 32 teams. Ronde 1 en 2 werkten volgens het knock-outsysteem. De 8 clubs die deze 2 ronden hadden overleefd, werden onderverdeeld in 2 groepen. De winnaars van deze 2 groepen (Olympique Marseille en AC Milan) speelden tegen elkaar de finale in het Olympiastadion in het Duitse München.


Champions League 1993-1994


Deelname


Weer mochten alleen de kampioenen deelnemen.


Toernooiopzet


In deze tweede editie van de Champions League waren nog meer landen vertegenwoordigd. Albanië, Moldavië, Georgië, Wales, Kroatië en Wit-Rusland werden voor het eerst vertegenwoordigd. De voorronde werd uitgebreid tot 20 clubs.


De tien winnaars werden bij 22 andere kampioenen gevoegd die vervolgens het hoofdtoernooi speelden. Na twee knock-outronden werden de acht winnaars weer in twee groepen verdeeld. Nieuw was dat nu niet alleen de winnaars van de groep verdergingen, maar ook de clubs die als tweede in de groep eindigden. Zo werd er een halve finale in het leven geroepen.


Champions League 1994-1997


Deelname


Alleen kampioenen kwalificeerden zich. Opvallend was dat nu nog maar 16 kampioenen deelnamen aan het hoofdtoernooi van de Champions League in plaats van 32 bij de vorige opzet. Bovendien mochten alleen de kampioenen van de 24 succesvolste landen deelnemen aan de Champions League. Kampioenen van lager gewaardeerde landen waren veroordeeld tot deelname aan de UEFA-cup.


Toernooiopzet


Na de kwalificatieronde (16 clubs streden om de resterende 8 plaatsen in het hoofdtoernooi waar de 8 hoogst gewaardeerde clubs al rechtstreeks voor waren geplaatst) werd direct de groepsfase gespeeld. Deze bestond uit 4 groepen van 4 teams.
Na de groepsfase gingen de 2 beste teams uit elke groep door naar de knock-outfase die begon bij de kwartfinales.


Champions League 1997-1999


Deelname


Niet alleen kampioenen kwalificeerden zich, ook clubs uit landen uit de top 8 die 2de eindigden in de vaderlandse competitie namen deel. De kampioenen van de landen uit de top 8 waren rechtstreeks geplaatst voor de groepsfase net als de titelhouder.
Na het totale uiteenvallen van de Sovjet-Unie en Joegoslavië namen nu ook de kampioenen uit de Kaukasus en de Balkan deel.

















































Positie Champions League (24 plaatsen in HT)
HT voorronden
2e 1e
*) Titelhouder 1
1-8 1 1
9-17 1
18-47 1

Toernooiopzet


Door de uitbreiding van het aantal leden was er nood aan een 2de voorronde.
Na twee voorronden werden 24 ploegen toegelaten tot het hoofdtoernooi. Deze werden onderverdeeld in zes groepen van vier teams.
De zes groepswinnaars en de twee beste nummers twee kwalificeerden zich voor de kwartfinales.


Champions League 1999-2003


Deelname


Om het commercieel potentieel van de Champions League volledig uit te buiten, werd gekozen om meer teams uit de grote landen te laten deelnemen. Dit ging uiteindelijk ten koste van landen zonder voetbalcultuur, want de verschillen in budgetten werden enorm tussen top, sub-top en middenmoot van Europa.














































































Positie Champions League (32 plaatsen in HT)
HT voorronden
3e 2e 1e
*) Titelhouder 1
1-3 CH N2 N3 N4
4-6 CH N2 N3
7-9 CH N2
10-15 CH N2
16-22 CH
23-53 CH

Toernooiopzet


De groepsfase bestond nu uit 32 teams. Ook werden uit grote landen meer teams toegelaten. Dit had tot gevolg dat er een 3e voorronde moest komen.
Na de knock-outfases van de voorronden ging het hoofdtoernooi met 32 teams van start. Deze waren volgens sterkte onderverdeeld in 8 groepen van 4. De 2 beste van iedere groep gingen verder.
De 2e ronde was ook een groepsronde, maar deze keer maar 4 groepen van 4 teams. Ook hier stootten de 2 beste teams van iedere poule door. Hierna volgde de knock-outfase richting finale.


Champions League 2003- heden


Deelname


De deelname was hetzelfde voor deze periode als in de vorige.


Toernooiopzet


De 2de ronde werd nu ook een knock-outronde omdat de wedstrijdlast voor Europese ploegen te groot werd.



Primeur aantal deelnemers één land


De Champions League 2015/16 werd de eerste editie van het toernooi waaraan vijf deelnemers uit hetzelfde land deelnamen. FC Barcelona, Real Madrid en Atlético Madrid plaatsten zich door in het voorgaande seizoen eerste, tweede en derde te worden in de Spaanse competitie. Sevilla FC was als winnaar van de Europa League 2014/15 ook direct geplaatst. Valencia CF kwam hier in augustus 2015 als vijfde Spaanse ploeg bij door in de voorronde over twee wedstrijden te winnen van AS Monaco.


Deelname


Een club kan zich voor dit toernooi plaatsen door een hoge eindpositie in de nationale competitie van het voorgaande jaar. Elk land dat bij de UEFA is aangesloten mag minimaal één en maximaal vier clubs afvaardigen; hoe sterker het land, hoe meer clubs mogen deelnemen. De verdeling wordt gebaseerd op de positie van het land op de UEFA-coëfficiëntenranglijst. Liechtenstein kent geen deelnemer in dit toernooi omdat dit ministaatje geen eigen nationale competitie heeft; de zeven clubs uit Liechtenstein spelen alle in de Zwitserse competitie.


Aan de eerste ronde van het hoofdtoernooi doen 32 clubs mee. Een aantal clubs is rechtstreeks geplaatst en de overige clubs moeten zich via de voorronden plaatsen.


In het seizoen 2009/10 zijn een aantal wijzigingen doorgevoerd in de samenstelling van de eerste ronde. Er zijn 22 in plaats van 16 clubs rechtstreeks geplaatst en er zullen ten minste 17 landskampioenen meedoen in plaats van 10.


Voorronden


In drie voorronden, volgens het knock-outsysteem met een thuis- en een uitwedstrijd, worden de teams bepaald die zich in de eerste ronde bij de rechtstreeks geplaatste clubs mogen voegen. In de eerste voorronden spelen clubs van de zwakkere landen tegen elkaar. In de tweede en derde voorronden stromen clubs van sterkere landen in. Wanneer welke club instroomt hangt af van het aantal deelnemende clubs en het aantal vrije plaatsen in de eerste ronde.


In het seizoen 2009/10 zijn er 10 plaatsen in de eerste ronde beschikbaar voor clubs die niet rechtstreeks zijn geplaatst. Omdat in de voorronden de landskampioenen gescheiden worden van de niet-landskampioenen, zullen uiteindelijk 5 van de 10 plaatsen worden ingenomen door landskampioenen en 5 door niet-landskampioenen.


De verliezers van de derde voorronde schuiven door naar de Play-off ronde van de UEFA Europa League, de winnaars gaan door naar de Play-off ronde van de CL. De verliezers van deze ronde plaatsen zich voor de groepsfase van de Europa League.



Eerste ronde, groepsfase


De eerste ronde van het toernooi wordt gespeeld in acht groepen van vier clubs. De indeling van deze groepen wordt bepaald door een "geleide" loting, die met behulp van coëfficiënten zou moeten resulteren in groepen die ongeveer gelijk van sterkte zijn. Clubs uit hetzelfde land kunnen elkaar in deze fase niet treffen.


De nummers één en twee van iedere poule gaan door naar de tweede ronde, terwijl de nummer drie door mag gaan in de tweede ronde van de lager aangeslagen Europa League. Voor de nummer vier van de groep is het Europees voetbal voor het betreffende seizoen voorbij. Indien meerdere clubs hetzelfde aantal punten halen, wordt gekeken naar het onderlinge resultaat.



Tweede ronde, knock-outfase


De tweede ronde bestaat uit knock-outwedstrijden met een thuis- en uitwedstrijd. De acht groepswinnaars uit de eerste ronde spelen in de achtste finale tegen een nummer twee uit de groep en hebben als voordeel dat ze met een uitwedstrijd beginnen. Daarna is er een vrije loting voor de kwartfinale en de halve finale. De finale is één wedstrijd op een vooraf bepaalde locatie.


Tijdens de seizoenen 1999-2003 is geëxperimenteerd met een tweede groepsronde (16 ploegen in 4 groepen), maar omdat dit de voetbalkalender overvol maakte en het spektakelvoetbal achterwege bleef (ploegen gingen berekenend spelen), is weer overgegaan op het knock-outsysteem.


Finales













































































































































































































































































































































































































































































































































































Seizoen Datum Winnaar Uitslag Finalist Stadion, plaats UEFA Man of the Match
UEFA Champions League
2019/20 za 30-5-2020
Atatürk Olympisch Stadion, Istanboel, Turkije

2018/19
za 1-6-2019

Wanda Metropolitano, Madrid, Spanje

2017/18
za 26-5-2018

Real Madrid CF Vlag van Spanje
3 – 1
Vlag van Engeland Liverpool FC

NSK Olimpiejsky, Kiev, Oekraïne

Vlag van Wales Gareth Bale (Real Madrid)
2016/17
za 3-6-2017
Real Madrid CF Vlag van Spanje 4 – 1
Vlag van Italië Juventus FC

Millennium Stadium, Cardiff, Wales

Vlag van Portugal Cristiano Ronaldo (Real Madrid)
2015/16
za 28-5-2016
Real Madrid CF Vlag van Spanje 1 – 1 ns (5 – 3)

Vlag van Spanje Atlético Madrid

San Siro, Milaan, Italië

Vlag van Spanje Sergio Ramos (Real Madrid)
2014/15
za 6-6-2015

FC Barcelona Vlag van Spanje
3 – 1
Vlag van Italië Juventus FC

Olympiastadion, Berlijn, Duitsland

Vlag van Spanje Andrés Iniesta (Barcelona)
2013/14
za 24-5-2014

Real Madrid CF Vlag van Spanje
1 – 1 nv 4 – 1
Vlag van Spanje Atlético Madrid

Estádio da Luz, Lissabon, Portugal

Vlag van Argentinië Ángel Di María (Real Madrid)
2012/13
za 25-5-2013

FC Bayern München Vlag van Duitsland
2 – 1
Vlag van Duitsland Borussia Dortmund

Wembley, Londen, Engeland

Vlag van Nederland Arjen Robben (Bayern München)
2011/12
za 19-5-2012

Chelsea FC Vlag van Engeland
1 – 1 ns (5 – 4)

Vlag van Duitsland FC Bayern München

Allianz Arena, München, Duitsland

Vlag van Ivoorkust Didier Drogba (Chelsea)
2010/11
za 28-5-2011

FC Barcelona Vlag van Spanje
3 – 1
Vlag van Engeland Manchester United FC

Wembley, Londen, Engeland

Vlag van Argentinië Lionel Messi (Barcelona)
2009/10
za 22-5-2010

FC Internazionale Milano Vlag van Italië
2 – 0
Vlag van Duitsland FC Bayern München

Estadio Santiago Bernabéu, Madrid, Spanje

Vlag van Argentinië Diego Milito (FC Internazionale Milano)
2008/09
wo 27-5-2009

FC Barcelona Vlag van Spanje
2 – 0
Vlag van Engeland Manchester United FC

Stadio Olimpico, Rome, Italië

Vlag van Spanje Xavi (Barcelona)
2007/08
wo 21-5-2008

Manchester United FC Vlag van Engeland
1 – 1 ns (6 – 5)

Vlag van Engeland Chelsea FC

Olympisch Stadion Loezjniki, Moskou, Rusland

Vlag van Nederland Edwin van der Sar (Manchester United)
2006/07
wo 23-5-2007

AC Milan Vlag van Italië
2 – 1
Vlag van Engeland Liverpool FC

Olympisch Stadion Spyridon Louis, Athene, Griekenland

Vlag van Italië Filippo Inzaghi (Milan)
2005/06
wo 17-5-2006

FC Barcelona Vlag van Spanje
2 – 1
Vlag van Engeland Arsenal FC

Stade de France, Parijs, Frankrijk

Vlag van Brazilië Ronaldinho (Barcelona)
2004/05
wo 25-5-2005

Liverpool FC Vlag van Engeland
3 – 3 ns (3 – 2)

Vlag van Italië AC Milan

Atatürk Olympisch Stadion, Istanboel, Turkije

Vlag van Engeland Steven Gerrard (Liverpool)
2003/04
wo 26-5-2004

FC Porto Vlag van Portugal
3 – 0
Vlag van Frankrijk AS Monaco

Arena AufSchalke, Gelsenkirchen, Duitsland

Vlag van Portugal Deco (Porto)
2002/03
wo 28-5-2003

AC Milan Vlag van Italië
0 – 0 ns (3 – 2)

Vlag van Italië Juventus FC

Old Trafford, Manchester, Engeland

Vlag van Italië Paolo Maldini (Milan)
2001/02
wo 15-5-2002

Real Madrid CF Vlag van Spanje
2 – 1
Vlag van Duitsland Bayer Leverkusen

Hampden Park, Glasgow, Schotland

Vlag van Frankrijk Zinédine Zidane (Real Madrid)
2000/01
wo 23-5-2001

FC Bayern München Vlag van Duitsland
1 – 1 ns (5 – 4)

Vlag van Spanje Valencia CF

San Siro, Milaan, Italië

Vlag van Duitsland Oliver Kahn (Bayern München)
1999/00
wo 24-5-2000

Real Madrid CF Vlag van Spanje
3 – 0
Vlag van Spanje Valencia CF

Stade de France, Parijs, Frankrijk

Vlag van Engeland Steve McManaman (Real Madrid)
1998/99
wo 26-5-1999

Manchester United FC Vlag van Engeland
2 – 1
Vlag van Duitsland FC Bayern München

Camp Nou, Barcelona, Spanje

Vlag van Duitsland Mario Basler (Bayern München)
1997/98
wo 20-5-1998

Real Madrid CF Vlag van Spanje
1 – 0
Vlag van Italië Juventus FC

Amsterdam ArenA, Amsterdam, Nederland

Geen uitreiking
1996/97
wo 28-5-1997

Borussia Dortmund Vlag van Duitsland
3 – 1
Vlag van Italië Juventus FC

Olympiastadion, München, Duitsland
1995/96
wo 22-5-1996

Juventus FC Vlag van Italië
1 – 1 ns (4 – 2)

Vlag van Nederland AFC Ajax

Stadio Olimpico, Rome, Italië
1994/95
wo 24-5-1995

AFC Ajax Vlag van Nederland
1 – 0
Vlag van Italië AC Milan

Ernst Happelstadion, Wenen, Oostenrijk
1993/94
wo 18-5-1994

AC Milan Vlag van Italië
4 – 0
Vlag van Spanje FC Barcelona

Olympisch Stadion Spyridon Louis, Athene, Griekenland
1992/93
wo 26-5-1993

Olympique Marseille Vlag van Frankrijk
1 – 0
Vlag van Italië AC Milan

Olympiastadion, München, Duitsland
Europacup I
1991/92
wo 20-5-1992

FC Barcelona Vlag van Spanje

1 – 0 nv

Vlag van Italië UC Sampdoria

Wembley, Londen, Engeland
1990/91
wo 29-5-1991

Rode Ster Belgrado Vlag van Joegoslavië

0 – 0 ns (5 – 3)

Vlag van Frankrijk Olympique Marseille

Stadio San Nicola, Bari, Italië
1989/90
wo 23-5-1990

AC Milan Vlag van Italië
1 – 0
Vlag van Portugal Benfica

Prater Stadion, Wenen, Oostenrijk
1988/89
wo 24-5-1989

AC Milan Vlag van Italië
4 – 0
Vlag van Roemenië Steaua Boekarest

Camp Nou, Barcelona, Spanje
1987/88
wo 25-5-1988

PSV Vlag van Nederland
0 – 0 ns (6 – 5)

Vlag van Portugal Benfica

Neckarstadion, Stuttgart, West-Duitsland
1986/87
wo 27-5-1987

FC Porto Vlag van Portugal
2 – 1
Vlag van Duitsland FC Bayern München

Prater Stadion, Wenen, Oostenrijk
1985/86
wo 7-5-1986

Steaua Boekarest Vlag van Roemenië
0 – 0 ns (2 – 0)

Vlag van Spanje FC Barcelona

Ramón Sánchez Pizjuán, Sevilla, Spanje
1984/85
wo 29-5-1985

Juventus FC Vlag van Italië
1 – 0
Vlag van Engeland Liverpool FC

Heizelstadion, Brussel, België (Zie ook: Heizeldrama)
1983/84
wo 30-5-1984

Liverpool FC Vlag van Engeland
1 – 1 ns (4 – 2)

Vlag van Italië AS Roma

Stadio Olimpico, Rome, Italië
1982/83
wo 25-5-1983

Hamburger SV Vlag van Duitsland
1 – 0
Vlag van Italië Juventus FC

Olympisch Stadion Spyridon Louis, Athene, Griekenland
1981/82
wo 26-5-1982

Aston Villa FC Vlag van Engeland
1 – 0
Vlag van Duitsland FC Bayern München

De Kuip, Rotterdam, Nederland
1980/81
wo 27-5-1981

Liverpool FC Vlag van Engeland
1 – 0
Vlag van Spanje Real Madrid CF

Parc des Princes, Parijs, Frankrijk
1979/80
wo 28-5-1980

Nottingham Forest FC Vlag van Engeland
1 – 0
Vlag van Duitsland Hamburger SV

Estadio Santiago Bernabéu, Madrid, Spanje
1978/79
wo 30-5-1979

Nottingham Forest FC Vlag van Engeland
1 – 0
Vlag van Zweden Malmö FF

Olympiastadion, München, West-Duitsland
1977/78
wo 10-5-1978

Liverpool FC Vlag van Engeland
1 – 0
Vlag van België Club Brugge KV

Wembley, Londen, Engeland
1976/77
wo 25-5-1977

Liverpool FC Vlag van Engeland
3 – 1
Vlag van Duitsland Borussia Mönchengladbach

Stadio Olimpico, Rome, Italië
1975/76
wo 12-5-1976

FC Bayern München Vlag van Duitsland
1 – 0
Vlag van Frankrijk AS Saint-Étienne

Hampden Park, Glasgow, Schotland
1974/75
wo 28-5-1975

FC Bayern München Vlag van Duitsland
2 – 0
Vlag van Engeland Leeds United AFC

Parc des Princes, Parijs, Frankrijk
1973/74
wo 15-5-1974
vr 17-5-1974

FC Bayern München Vlag van Duitsland
1 – 1 nv
4 – 0

Vlag van Spanje Atlético Madrid

Heizelstadion, Brussel, België
1972/73
wo 30-5-1973

AFC Ajax Vlag van Nederland
1 – 0
Vlag van Italië Juventus FC

Rode Ster-stadion, Belgrado, Joegoslavië
1971/72
wo 31-5-1972

AFC Ajax Vlag van Nederland
2 – 0
Vlag van Italië FC Internazionale Milano

De Kuip, Rotterdam, Nederland
1970/71
wo 2-6-1971

AFC Ajax Vlag van Nederland
2 – 0
Vlag van Griekenland Panathinaikos FC

Wembley, Londen, Engeland
1969/70
wo 6-5-1970

Feyenoord Vlag van Nederland

2 – 1 nv

Vlag van Schotland Celtic FC

San Siro, Milaan, Italië
1968/69
wo 28-5-1969

AC Milan Vlag van Italië
4 – 1
Vlag van Nederland AFC Ajax

Estadio Santiago Bernabéu, Madrid, Spanje
1967/68
wo 29-5-1968

Manchester United FC Vlag van Engeland

4 – 1 nv

Vlag van Portugal Benfica

Wembley, Londen, Engeland
1966/67
do 25-5-1967

Celtic FC Vlag van Schotland
2 – 1
Vlag van Italië FC Internazionale Milano

Estádio Nacional, Lissabon, Portugal
1965/66
wo 11-5-1966

Real Madrid CF Vlag van Spanje
2 – 1
Vlag van Joegoslavië Partizan Belgrado

Heizelstadion, Brussel, België
1964/65
do 27-5-1965

FC Internazionale Milano Vlag van Italië
1 – 0
Vlag van Portugal Benfica

San Siro, Milaan, Italië
1963/64
wo 27-5-1964

FC Internazionale Milano Vlag van Italië
3 – 1
Vlag van Spanje Real Madrid CF

Prater Stadion, Wenen, Oostenrijk
1962/63
wo 22-5-1963

AC Milan Vlag van Italië
2 – 1
Vlag van Portugal Benfica

Wembley, Londen, Engeland
1961/62
wo 2-5-1962

Benfica Vlag van Portugal
5 – 3
Vlag van Spanje Real Madrid CF

Olympisch Stadion, Amsterdam, Nederland
1960/61
vr 31-3-1961

Benfica Vlag van Portugal
3 – 2
Vlag van Spanje FC Barcelona

Wankdorf Stadion, Bern, Zwitserland
1959/60
wo 18-5-1960

Real Madrid CF Vlag van Spanje
7 – 3
Vlag van Duitsland Eintracht Frankfurt

Hampden Park, Glasgow, Schotland
1958/59
wo 3-6-1959

Real Madrid CF Vlag van Spanje
2 – 0
Vlag van Frankrijk Stade de Reims

Neckarstadion, Stuttgart, West-Duitsland
1957/58
wo 28-5-1958

Real Madrid CF Vlag van Spanje

3 – 2 nv

Vlag van Italië AC Milan

Heizelstadion, Brussel, België
1956/57
do 30-5-1957

Real Madrid CF Vlag van Spanje
2 – 0
Vlag van Italië AC Fiorentina

Estadio Santiago Bernabéu, Madrid, Spanje
1955/56
wo 13-6-1956

Real Madrid CF Vlag van Spanje
4 – 3
Vlag van Frankrijk Stade de Reims

Parc des Princes, Parijs, Frankrijk

Records en statistieken


Winnaars aller tijden




































































































































































Club
Winnaar
Tweede plaats
Winnaar in:
Tweede plaats in:

Vlag van Spanje Real Madrid
13 3
1956, 1957, 1958, 1959, 1960, 1966, 1998, 2000, 2002, 2014, 2016, 2017, 2018

1962, 1964, 1981

Vlag van Italië AC Milan
7 4
1963, 1969, 1989, 1990, 1994, 2003, 2007

1958, 1993, 1995, 2005

Vlag van Duitsland Bayern München*
5 5
1974, 1975, 1976, 2001, 2013

1982, 1987, 1999, 2010, 2012

Vlag van Spanje FC Barcelona
5 3
1992, 2006, 2009, 2011, 2015

1961, 1986, 1994

Vlag van Engeland Liverpool
5 3
1977, 1978, 1981, 1984, 2005

1985, 2007, 2018

Vlag van Nederland Ajax*
4 2
1971, 1972, 1973, 1995

1969, 1996

Vlag van Italië Internazionale
3 2
1964, 1965, 2010

1967, 1972

Vlag van Engeland Manchester United*
3 2
1968, 1999, 2008

2009, 2011

Vlag van Italië Juventus*
2 7
1985, 1996

1973, 1983, 1997, 1998, 2003, 2015, 2017

Vlag van Portugal Benfica
2 5
1961, 1962

1963, 1965, 1968, 1988, 1990

Vlag van Engeland Nottingham Forest
2 0
1979, 1980


Vlag van Portugal Porto
2 0
1987, 2004


Vlag van Schotland Celtic
1 1 1967
1970

Vlag van Duitsland Hamburger
1 1 1983
1980

Vlag van Roemenië Steaua Boekarest
1 1 1986
1989

Vlag van Frankrijk Olympique Marseille
1 1 1993
1991

Vlag van Duitsland Borussia Dortmund
1 1 1997
2013

Vlag van Engeland Chelsea*
1 1 2012
2008

Vlag van Nederland Feyenoord
1 0 1970

Vlag van Engeland Aston Villa
1 0 1982

Vlag van Nederland PSV
1 0 1988

Vlag van Joegoslavië Rode Ster Belgrado
1 0 1991

(*) Deze clubs wonnen de drie UEFA-hoofdcompetities


Winnaars per land



























































































Land
Cups
Club(s)
Runner up(s)
Club(s)

Totaal in de finale

Vlag van Spanje Spanje
18 2 11 4
29

Vlag van Italië Italië
12 3 16 6
28
Vlag van Engeland Engeland 12 5 8 5
20

Vlag van Duitsland Duitsland
7 3 10 6
17

Vlag van Nederland Nederland
6 3 2 1
8

Vlag van Portugal Portugal
4 2 5 2
9
Vlag van Schotland Schotland 1 1 1 1
2

Vlag van Roemenië Roemenië
1 1 1 1
2

Vlag van Joegoslavië Joegoslavië
1 1 1 1
2

Vlag van Frankrijk Frankrijk
1 1 5 4
6

Belgische en Nederlandse winnaars


Hieronder een lijst met alle Belgen en Nederlanders die ooit de Champions League wonnen.


Als speler


Nederlanders









  • Clarence Seedorf (1995, 1998, 2003, 2007)[1]


  • Heinz Stuy (1971, 1972, 1973)[2]


  • Johan Neeskens (1971, 1972, 1973)[2]


  • Barry Hulshoff (1971, 1972, 1973)[2]


  • Wim Suurbier (1971, 1972, 1973)[2]


  • Johan Cruijff (1971, 1972, 1973)[3]


  • Arnold Mühren (1971, 1972, 1973)[2]


  • Gerrie Mühren (1971, 1972, 1973)[2]


  • Arie Haan (1971, 1972, 1973)[2]


  • Piet Keizer (1971, 1972, 1973)[2]


  • Frank Rijkaard (1989, 1990, 1995)[4]


  • Sjaak Swart (1971, 1972)[2]


  • Ruud Krol (1972, 1973)[5]


  • Ronald Koeman (1988, 1992)[4]


  • Marco van Basten (1989, 1990)[4]


  • Ruud Gullit (1989, 1990)[4]


  • Edwin van der Sar (1995, 2008)[6]


  • Rinus Israël (1970)[2]


  • Theo van Duivenbode (1970)[2]





  • Wim Jansen (1970)[2]


  • Willem van Hanegem (1970)[2]


  • Henk Wery (1970)[2]


  • Coen Moulijn (1970)[2]


  • Guus Haak (1970)[2]


  • Eddy Pieters Graafland (1970)[2]


  • Piet Romeijn (1970)[2]


  • Theo Laseroms (1970)[2]


  • Nico Rijnders (1971)[2]


  • Dick van Dijk (1971)[2]


  • Johnny Rep (1973)[5]


  • Hans van Breukelen (1988)[4]


  • Berry van Aerle (1988)[4]


  • Gerald Vanenburg (1988)[4]


  • Edward Linskens (1988)[4]


  • Wim Kieft (1988)[4]


  • Hans Gillhaus (1988)[4]


  • Anton Janssen (1988)[4]





  • Michael Reiziger (1995)[7]


  • Frank de Boer (1995)[8]


  • Winston Bogarde (1995)[7]


  • Danny Blind (1995)[7]


  • Ronald de Boer (1995)[7]


  • Patrick Kluivert (1995)[7]


  • Edgar Davids (1995)[7]


  • Marc Overmars (1995)[7]


  • Michel Kreek (1995)[7]


  • Peter van Vossen (1995)[7]


  • Tarik Oulida (1995)[7]


  • Jaap Stam (1999)[9]


  • Jordi Cruyff (1999)[7]


  • Mark van Bommel (2006)[10]


  • Giovanni van Bronckhorst (2006)[11]


  • Wesley Sneijder (2010)[12]


  • Ibrahim Afellay (2011)[13]


  • Arjen Robben (2013)[14]



Belgen




  • Eric Gerets (1988)[4]


  • Daniel Van Buyten (2013)[15]


  • Thomas Vermaelen (2015)[16]


Als trainer


Nederlanders




  • Rinus Michels (1971)


  • Guus Hiddink (1988)


  • Johan Cruijff (1992)


  • Louis van Gaal (1995)


  • Frank Rijkaard (2006)


Belgen



  • Raymond Goethals (1993)

Spelers met de meeste overwinningen


Hieronder een lijst met de spelers die het vaakst het toernooi wonnen.



























































































#
Speler
Nationaliteit
Overwinningen
Club(s)
Jaren
UEFA Champions League
1 Francisco Gento
Vlag van Spanje Spanje
6 Real Madrid 1956, 1957, 1958, 1959, 1960, 1966
2 Alfredo Di Stéfano
Vlag van Spanje Spanje
5 Real Madrid 1956, 1957, 1958, 1959, 1960
José María Zárraga
Vlag van Spanje Spanje
5 Real Madrid 1956, 1957, 1958, 1959, 1960
Héctor Rial
Vlag van Spanje Spanje
5 Real Madrid 1956, 1957, 1958, 1959, 1960
Marcos Alonso Imaz
Vlag van Spanje Spanje
5 Real Madrid 1956, 1957, 1958, 1959, 1960
Rafael Lesmes
Vlag van Spanje Spanje
5 Real Madrid 1956, 1957, 1958, 1959, 1960
Juan Alonso
Vlag van Spanje Spanje
5 Real Madrid 1956, 1957, 1958, 1959, 1960
Juan Santisteban
Vlag van Spanje Spanje
5 Real Madrid 1956, 1957, 1958, 1959, 1960
Paolo Maldini
Vlag van Italië Italië
5 AC Milan 1989, 1990, 1994, 2003, 2007
Alessandro Costacurta
Vlag van Italië Italië
5 AC Milan 1989, 1990, 1994, 2003, 2007
Cristiano Ronaldo
Vlag van Portugal Portugal
5
Manchester United
Real Madrid
2008
2014, 2016, 2017, 2018

Meeste wedstrijden aller tijden


Zonder de voorrondewedstrijden en inclusief Europa Cup I, bijgewerkt tot en met 3 juni 2017[17][18]
















































































#
Speler
Nationaliteit
Wedstrijden
Club (aantal wedstrijden)
UEFA Champions League
1 Iker Casillas
Vlag van Spanje Spanje
164
Real Madrid (150), FC Porto (14)
2 Xavi Hernández
Vlag van Spanje Spanje
151
FC Barcelona
3 Ryan Giggs
Vlag van Wales Wales
145
Manchester United
4 Cristiano Ronaldo
Vlag van Portugal Portugal
144
Sporting Lissabon (1), Manchester United (55), Real Madrid (88)
5 Raúl
Vlag van Spanje Spanje
142
Real Madrid (130), Schalke 04 (12)
6 Paolo Maldini
Vlag van Italië Italië
135
AC Milan
7 Clarence Seedorf
Vlag van Nederland Nederland
125
Ajax (11), Real Madrid (25), AC Milan (89)
8 Paul Scholes Vlag van Engeland Engeland 124
Manchester United
9 Roberto Carlos
Vlag van Brazilië Brazilië
120
Real Madrid (107), Fenerbahçe (13)
Andrés Iniesta
Vlag van Spanje Spanje
120
FC Barcelona

Vetgedrukt = Dit seizoen nog actief


Topscorers aller tijden


Zonder de voorrondewedstrijden en inclusief Europa Cup I, bijgewerkt tot en met 4 oktober 2018[17][19]






















































































#
Speler
Nationaliteit
Doelpunten
Club (aantal doelpunten)
UEFA Champions League
1 Cristiano Ronaldo
Vlag van Portugal Portugal
120
Manchester United (15), Real Madrid (105)
2 Lionel Messi
Vlag van Argentinië Argentinië
105
FC Barcelona
3 Raúl
Vlag van Spanje Spanje
71
Real Madrid (66), Schalke 04 (5)
4 Ruud van Nistelrooij
Vlag van Nederland Nederland
56
PSV (8), Manchester United (35), Real Madrid (13)
5 Karim Benzema
Vlag van Frankrijk Frankrijk
55
Olympique Lyonnais (12), Real Madrid (43)
6 Thierry Henry
Vlag van Frankrijk Frankrijk
50
AS Monaco (7), Arsenal (35), FC Barcelona (8)
7 Alfredo Di Stéfano
Vlag van Spanje Spanje
49
Real Madrid
8 Andrij Sjevtsjenko
Vlag van Oekraïne Oekraïne
48
AC Milan (29), Chelsea (4), Dynamo Kiev (15)
Zlatan Ibrahimović
Vlag van Zweden Zweden
48
Ajax (6), Juventus (3), Internazionale (6), FC Barcelona (4), AC Milan (9), Paris Saint-Germain (19)
10 Eusébio
Vlag van Portugal Portugal
46
Benfica
Filippo Inzaghi
Vlag van Italië Italië
46
Juventus (17), AC Milan (29)

Vetgedrukt = Dit seizoen nog actief


Topscorers per seizoen


[17]




















































































































































































































































































































































































Jaar
Topscorer
Club
Doelp.
UEFA Champions League
2017/18

Vlag van Portugal Cristiano Ronaldo

Vlag van Spanje Real Madrid
15
2016/17
12
2015/16
16
2014/15

Vlag van Portugal Cristiano Ronaldo
Vlag van Brazilië Neymar
Vlag van Argentinië Lionel Messi

Vlag van Spanje Real Madrid
Vlag van Spanje FC Barcelona
Vlag van Spanje FC Barcelona
10
2013/14

Vlag van Portugal Cristiano Ronaldo

Vlag van Spanje Real Madrid
17
2012/13
12
2011/12

Vlag van Argentinië Lionel Messi

Vlag van Spanje FC Barcelona
14
2010/11
12
2009/10
8
2008/09
9
2007/08

Vlag van Portugal Cristiano Ronaldo

Vlag van Engeland Manchester United
8
2006/07

Vlag van Brazilië Kaká

Vlag van Italië AC Milan
10
2005/06

Vlag van Oekraïne Andrij Sjevtsjenko
9
2004/05

Vlag van Nederland Ruud van Nistelrooij

Vlag van Engeland Manchester United
8
2003/04

Vlag van Spanje Fernando Morientes

Vlag van Frankrijk AS Monaco
9
2002/03

Vlag van Nederland Ruud van Nistelrooij

Vlag van Engeland Manchester United
12
2001/02
10
2000/01

Vlag van Spanje Raúl

Vlag van Spanje Real Madrid
7
1999/00

Vlag van Brazilië Rivaldo
Vlag van Spanje Raúl
Vlag van Brazilië Mário Jardel

Vlag van Spanje FC Barcelona
Vlag van Spanje Real Madrid
Vlag van Portugal FC Porto
10
1998/99

Vlag van Trinidad en Tobago Dwight Yorke
Vlag van Oekraïne Andrij Sjevtsjenko

Vlag van Engeland Manchester United
Vlag van Oekraïne Dynamo Kiev
8
1997/98

Vlag van Italië Alessandro Del Piero

Vlag van Italië Juventus
10
1996/97

Vlag van Joegoslavië Milinko Pantić

Vlag van Spanje Atlético Madrid
5
1995/96

Vlag van Finland Jari Litmanen

Vlag van Nederland Ajax
9
1994/95

Vlag van Liberia George Weah

Vlag van Frankrijk Paris Saint-Germain
7
1993/94

Vlag van Bulgarije Christo Stoitsjkov

Vlag van Spanje FC Barcelona
5
1992/93

Vlag van Frankrijk Franck Sauzée

Vlag van Frankrijk Olympique Marseille
5
Europacup 1
1991/92

Vlag van Rusland Sergej Joeran
Vlag van Frankrijk Jean-Pierre Papin

Vlag van Portugal Benfica
Vlag van Frankrijk Olympique Marseille
7
1990/91

Vlag van Oostenrijk Peter Pacult
Vlag van Frankrijk Jean-Pierre Papin

Vlag van Oostenrijk FC Tirol
Vlag van Frankrijk Olympique Marseille
6
1989/90

Vlag van Brazilië Romário
Vlag van Frankrijk Jean-Pierre Papin

Vlag van Nederland PSV
Vlag van Frankrijk Olympique Marseille
6
1988/89

Vlag van Nederland Marco van Basten

Vlag van Italië AC Milan
10
1987/88

Vlag van Portugal Rui Águas
Vlag van Algerije Rabah Madjer
Vlag van Spanje Míchel
Vlag van Frankrijk Jean-Marc Ferreri
Vlag van Roemenië Gheorghe Hagi
Vlag van Schotland Ally McCoist

Vlag van Portugal Benfica
Vlag van Portugal FC Porto
Vlag van Spanje Real Madrid
Vlag van Frankrijk Girondins Bordeaux
Vlag van Roemenië Steaua Bucuresti
Vlag van Schotland Rangers FC
5
1986/87

Vlag van Joegoslavië Borislav Cvetković

Vlag van Joegoslavië Crvena Zvezda
5
1985/86

Vlag van Zweden Torbjörn Nilsson

Vlag van Zweden IFK Göteborg
6
1984/85

Vlag van Zweden Torbjörn Nilsson
Vlag van Frankrijk Michel Platini

Vlag van Zweden IFK Göteborg
Vlag van Italië Juventus
7
1983/84

Vlag van Sovjet-Unie (1980-1991) Viktor Sokol

Vlag van Sovjet-Unie (1980-1991) Dinamo Minsk
6
1982/83

Vlag van Italië Paolo Rossi

Vlag van Italië Juventus
6
1981/82

Vlag van Duitsland Dieter Hoeneß

Vlag van Duitsland Bayern München
7
1980/81

Vlag van Engeland Terry McDermott
Vlag van Duitsland Karl-Heinz Rummenigge
Vlag van Schotland Graeme Souness

Vlag van Engeland Liverpool
Vlag van Duitsland Bayern München
Vlag van Engeland Liverpool
6
1979/80

Vlag van Denemarken Søren Lerby

Vlag van Nederland Ajax
10
1978/79

Vlag van Zwitserland Claudio Sulser

Vlag van Zwitserland Grasshoppers
11
1977/78

Vlag van Denemarken Allan Simonsen

Vlag van Duitsland Borussia Mönchengladbach
5
1976/77

Vlag van Duitsland Gerd Müller
Vlag van Zwitserland Franco Cucinotta

Vlag van Duitsland Bayern München
Vlag van Zwitserland FC Zürich
5
1975/76

Vlag van Duitsland Jupp Heynckes

Vlag van Duitsland Borussia Mönchengladbach
6
1974/75

Vlag van Duitsland Gerd Müller
Vlag van Sovjet-Unie (1980-1991) Edoeard Markarov

Vlag van Duitsland Bayern München
Vlag van Sovjet-Unie (1980-1991) Ararat Yerevan
5
1973/74

Vlag van Duitsland Gerd Müller

Vlag van Duitsland Bayern München
9
1972/73
12
1971/72

Vlag van Joegoslavië Silvester Takač
Vlag van Schotland Lou Macari
Vlag van Hongarije Antal Dunai

Vlag van België Standard Luik
Vlag van Schotland Celtic FC
Vlag van Hongarije Újpesti Dózsa
5
1970/71

Vlag van Griekenland Antonis Antoniadis

Vlag van Griekenland Panathinaikos
10
1969/70

Vlag van Zweden Ove Kindvall
Vlag van Engeland Mick Jones

Vlag van Nederland Feyenoord
Vlag van Engeland Leeds United
7
1968/69

Vlag van Schotland Denis Law

Vlag van Engeland Manchester United
9
1967/68

Vlag van Portugal Eusébio

Vlag van Portugal Benfica
6
1966/67

Vlag van België Paul Van Himst
Vlag van Duitse Democratische Republiek Jürgen Plepenburg

Vlag van België Anderlecht
Vlag van Duitse Democratische Republiek Vorwärts Berlin
6
1965/66

Vlag van Hongarije Flórián Albert
Vlag van Portugal Eusébio

Vlag van Hongarije Ferencváros
Vlag van Portugal Benfica
7
1964/65

Vlag van Portugal José Torres

Vlag van Portugal Benfica
9
1963/64

Vlag van Joegoslavië Vladica Kovačević
Vlag van Hongarije Ferenc Puskás
Vlag van Italië Sandro Mazzola

Vlag van Joegoslavië Partizan Beograd
Vlag van Spanje Real Madrid
Vlag van Italië FC Internazionale Milano
7
1962/63

Vlag van Italië José Altafini

Vlag van Italië AC Milan
14
1961/62

Vlag van Spanje Justo Tejada
Vlag van Hongarije Ferenc Puskás
Vlag van Spanje Alfredo Di Stéfano

Vlag van Spanje Real Madrid
Vlag van Spanje Real Madrid
Vlag van Spanje Real Madrid
7
1960/61

Vlag van Portugal José Águas

Vlag van Portugal Benfica
11
1959/60

Vlag van Hongarije Ferenc Puskás

Vlag van Spanje Real Madrid
12
1958/59

Vlag van Frankrijk Just Fontaine

Vlag van Frankrijk Stade de Reims
10
1957/58

Vlag van Spanje Alfredo Di Stéfano

Vlag van Spanje Real Madrid
10
1956/57

Vlag van Engeland Dennis Viollet

Vlag van Engeland Manchester United
9
1955/56

Vlag van Joegoslavië Miloš Milutinović

Vlag van Joegoslavië Partizan Beograd
7

Snelste doelpunten in de UEFA Champions League


[17]











































































#
Speler
Nationaliteit
Sec
Datum
Wedstrijd
Stadion, stad
1 Roy Makaay
Vlag van Nederland Nederland
10,12 7 maart 2007
Bayern München - Real Madrid (2-1)

Allianz Arena, München
2 Jonas
Vlag van Brazilië Brazilië
10,96 1 november 2011
Valencia (3-1) - Bayer Leverkusen

Estadio Mestalla, Valencia
3 Gilberto Silva
Vlag van Brazilië Brazilië
20,07 25 september 2002
PSV - Arsenal (0-4)

Philips Stadion, Eindhoven
4 Alessandro Del Piero
Vlag van Italië Italië
20,12 1 oktober 1997
Manchester United - Juventus (3-2)

Old Trafford, Manchester
5 Clarence Seedorf
Vlag van Nederland Nederland
21,06 28 september 2005
Schalke 04 - AC Milan (2-2)

Arena AufSchalke, Gelsenkirchen
6 Pato
Vlag van Brazilië Brazilië
24,97 13 september 2011
FC Barcelona - AC Milan (2-2)

Camp Nou, Barcelona
7 Marek Kincl
Vlag van Tsjechië Tsjechië
25,20 2 november 2005
Club Brugge - Rapid Wien (3-2)

Jan Breydelstadion, Brugge

Externe links



  • Officiële website Champions League

  • Europa Cups op RSSSF






















Popular posts from this blog

Knooppunt Holsloot

Altaar (religie)

Gregoriusmis