San Pietro in Montorio

Multi tool use
De San Pietro in Montorio is een kerk op de heuvel Janiculum in de wijk Trastevere in Rome. San Pietro in Montorio is een titelkerk, titelkardinaal is James Francis Stafford. De kerk is opgedragen aan Petrus, een van de twaalf apostelen.
De heuvel Janiculum werd traditioneel in Rome gebruikt voor kruisigingen. Petrus werd ook hier gekruisigd. In de 9e eeuw was er zeker een klooster op de locatie, een klooster waar doorheen de tijd Benedictijnen, Celestijnen, Ambrosianen en de Benedictijnenzusters huisden. In 1472 werden de vervallen gebouwen door paus Sixtus IV, Della Rovere, aan de Amedeanen, een scheurorde van franciscanen ter beschikking gesteld. Zij herbouwen vanaf 1481 kerk en klooster. De pauselijke steun brengt ook kapitaal aan van Lodewijk XI van Frankrijk, en van het echtpaar Ferdinand II van Aragon en Isabella I van Castilië. In 1500 wordt de kerk ingewijd door paus Alexander VI, ook gekend als Roderic Llançol i Borja.
Op een binnenplein tussen kerk en klooster bevindt zich het Tempietto van San Pietro in Montorio, een beroemd bouwwerk van architect Donato Bramante.
De kerk zelf werd ontworpen door Baccio Pontelli. De kerk heeft een rijkelijk interieur, met werk van Sebastiano del Piombo, Niccolò Circignani, Baldassare Peruzzi, Giorgio Vasari, Bartolomeo Ammanati en Gian Lorenzo Bernini.
Tot 1797 bevond het beroemde werk "Transfiguratie" van Rafaël zich boven het hoofdaltaar. Toen werd het geroofd door de Fransen, na teruggave in 1816 werd het opgenomen in de collectie van de Vaticaanse Pinacotheek.
Titelkerk
- ...
Maffeo Barberini (1607-1610) (werd later Paus Urbanus VIII)
- ...
Rudolf van Oostenrijk (1819-1831)
- ...
Enrique Almaraz y Santos (1911-1922)
- ...
Aloísio Lorscheider (1976-2007)
James Francis Stafford (2008-heden)
Bronnen, noten en/of referenties
- Dit artikel of een eerdere versie ervan is (gedeeltelijk) vertaald vanaf de Engelstalige Wikipedia, die onder de licentie Creative Commons Naamsvermelding/Gelijk delen valt. Zie de bewerkingsgeschiedenis aldaar.
|

|
Zie de categorie San Pietro in Montorio (Rome) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
|
n2EkXugQlRLty L7yuaXlGUhhGBHsqYWa RQ,apIk IE,oxnGXkfUAxF tPKsmwzHsFQE7NRIFSc7aTI
Popular posts from this blog
Deel van de serie over kerkelijk gerei waaronder paramenten en liturgisch vaatwerk gebruikt in de liturgie Liturgisch vaatwerk Vasa sacra Miskelk · Pateen Kelklepeltje Ciborie · Monstrans Pyxis · Custodiale Vasa non sacra Ampullen · Wijwatervat Olievaatje Wierookvat · Ablutievat Paramenten Amict · Albe · Baarkleed · Cingel Tuniek · Dalmatiek · Fanon Kazuifel · Manipel · Stola Gremiale · Benedictievelum Mijter Koorkledij Rochet · Superplie Koorkap · Cappa magna Kovel Kelkgerei Bursa · Kelkvelum Ciborievelum Kerklinnen Corporale · Kelkdoekje Lavabodoekje · Palla Altaardwaal Kerkinterieur Altaar · Ambo Biechtstoel · Communiebank Doksaal · Doopvont Faldistorium Godslamp · Hoogaltaar Heilig Kruisaltaar Katheder · Preekstoel Sedilia Tabernakel · Volksaltaar Liturgische boeken Altaarmissaal Benedictionale · Brevier Evangeliarium · Evangelistarium Graduale · Kyriale Lectionarium Psalter · Rituaal Sacramentarium · Volksmissaal Overige Flambou...
Knooppunt Holsloot Kenmerken Wegen A37 × N34 Type knooppunt klaverblad Portaal Verkeer & Vervoer Knooppunt Holsloot is een verkeersknooppunt op de kruising van de autosnelweg A37 en de N34 in Drenthe, tussen Emmen en Coevorden. Oorspronkelijk was deze aansluiting een afritconstructie van het type Haarlemmermeeraansluiting, zoals bij Knooppunt Hooipolder. Sinds 2002 is het knooppunt omgebouwd tot een volledig klaverblad. Als noviteit werd hier voor het eerst gebruikgemaakt van dimbare verlichting in plaats van de normale vaste tijden waarop de verlichting aan en uit gaat, wat een grote kostenbesparing opleverde. [1] Dat Holsloot als volwaardig knooppunt is uitgevoerd, waarbij alle verkeersstromen en afbuigingen ononderbroken kunnen doorgaan, is uitzonderlijk. Het betreft hier namelijk een aansluiting tussen een autosnelweg en niet-snelweg. Een vergelijkbare situatie treft men nabij Hoensbroek bij het knooppunt Ten Esschen. Aa...
Laan van Meerdervoort De Laan van Meerdervoort bij de kruising met de Zoutmanstraat, gezien vanuit de toren van het Haganum Geografische informatie Locatie Den Haag, Nederland Lengte 6 km Algemene informatie Aangelegd in 1875-1960 Bebouwing woningen Opvallende gebouwen 20 rijksmonumenten Openbaar vervoer tram Portaal: Nederland De Chinese Muur en het einde van de Laan van Meerdervoort De Laan van Meerdervoort in Den Haag is met een lengte van 5800 meter [1] de langste laan (maar niet de langste straat of weg) van Nederland. Aan de kant van de lage huisnummers zet de Laan van Meerdervoort zich voort in de Javastraat en vervolgens de Wassenaarseweg, wat de totale lengte op 8,5 km brengt. De Laan van Meerdervoort, voorheen 'Dekkerslaantje', is naar een oude boerderij buiten de Haagse grachtengordel genoemd. Daar bevindt zich thans de buurt Willemspark. De boerderij lag ongeveer ter hoogte van het huidig...