Parlement van Griekenland Βουλή των Ελλήνων (Grieks)
Wetgevend orgaan van Griekenland
Logo
Algemene informatie
Aantal leden
300
Ontmoetingsplaats
Oude Koninklijke Paleis, Athene
Huidige legislatuur
Voorzitter
Zoi Konstantopoulou
Portaal
Politiek
Het Griekse parlementsgebouw in Athene.
Het Parlement van Griekenland (Grieks: Βουλή των Ελλήνων, Vouli ton Ellinon), ook bekend onder de naam Vouli, is gehuisvest in het Oude Koninklijke Paleis dat uitkijkt over het Syntagmaplein in Athene. Griekenland heeft een Eenkamerstelsel. In de periode 1844-1863 en 1927-1935 had Griekenland een tweekamerstelsel, namelijk een Senaat en een Huis van Afgevaardigden.
Inhoud
1Geschiedenis
2Procedureel
2.1Samenstelling
2.2Wetswijziging
2.3Immuniteit
3Externe link
Geschiedenis
Hoewel er tijdens de Griekse Onafhankelijkheidsoorlog verschillende volksvergaderingen hebben plaatsgevonden, werd het nationale parlement pas in 1843 opgericht na een revolutie tegen Koning Otto I die hem er toe dwong een grondwet op te stellen. In 1911 had er een herziening plaats van de grondwet. Hierin werd meer nadruk gelegd op mensenrechten en kreeg het parlement meer bevoegdheden. Na de beëindiging van een zevenjarig dictatorschap door het Kolonelsregime stemden de Grieken in een referendum massaal voor een parlementaire republiek in plaats van een constitutionele monarchie.
Tombe van de onbekende soldaat voor het parlementsgebouw
Het parlement had van 1843 tot 1854 en van 1875 tot 1943 zitting in het Oude Parlementsgebouw aan de Stadiou Straat in Athene. Het huidige gebouw is een voormalig koninklijk paleis. Het gebouw werd ontworpen door Friedrich von Gärtner en was af in 1843. Daarna werd het bewoond door leden van de Griekse monarchie. In 1909 raakte het gebouw beschadigd door een brand en werd voor een lange periode gerenoveerd. Daarna trokken weer leden van het Griekse koninklijk huis in het gebouw. Dit duurde tot 1924, toen de monarchie werd afgeschaft. Daarna functioneerde het gebouw onder andere als museum en ziekenhuis. In november 1929 stelde de regering het gebouw ter beschikking aan het parlement voor haar zittingen. Deze trok daar in 1935 in.
Het parlementsgebouw heeft twee hoofdingangen. Aan de westkant kijkt het uit op het Syntagma plein en de Tombe van de onbekende soldaat. Aan de oostkant kijkt men uit over de Nationale Tuin van Athene.
Procedureel
Samenstelling
Het Griekse parlement heeft 300 leden. Deze worden elke vier jaar door middel van verkiezingen aangewezen. Er geldt daarvoor een kiesdrempel van 3 procent. De kiesleeftijd ligt op 18 jaar. Universiteitsprofessoren en ambtenaren mogen zich geen kandidaat stellen tenzij zij hun functie neerleggen voordat ze bekendmaken zich verkiesbaar te stellen.
Wetswijziging
Bij een wetsvoorstel stemt het parlement driemaal. Ten eerste over het grondbeginsel dat aan de wet ten grondslag ligt, ten tweede over elk artikel apart (met het oog op amendementen) en ten derde over de wet als geheel. Als een wet is goedgekeurd wordt deze aangekondigd in de staatscourant.
Het parlement heeft het recht om de grondwet te herzien of te wijzigen, met uitzondering van de artikelen over de staatsvorm (een parlementaire republiek en de keuze van een president) en de artikelen over mensenrechten. Deze zijn onveranderlijk. De grondwet wordt gewijzigd als in twee periodes met verkiezingen daartussen het parlement voor de wijziging stemt. Dit moet eenmaal met zestig procent van de stemmen en eenmaal met vijftig procent van de stemmen + één.
Immuniteit
Leden van het parlement hebben parlementaire onschendbaarheid. Dit geldt niet ten aanzien van civiele procedures. Het parlement kan door middel van een afzettingsprocedure of een stemming de immuniteit opheffen of opschorsen. De immuniteit geldt niet wanneer iemand op heterdaad wordt betrapt terwijl hij of zij een delict begaat.
Externe link
Officiële website van het Parlement van Griekenland
Zie de categorie Greek Parliament van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
Nationale parlementen van Europa
Abchazië: Parlement ·
Albanië: Kuvendi ·
Andorra: Consell General de les Valls ·
Armenië: Azgayin Zhoghov ·
Azerbeidzjan: Milli Məclis ·
België: Federaal Parlement (Senaat en Kamer) ·
Bosnië en Herzegovina: Parlementarna Skupština ·
Bulgarije: Narodno Sobranie ·
Cyprus: Vouli ton Antiprosópon ·
Denemarken: Folketing ·
Duitsland: Bundestag (en Bundesrat) ·
Estland: Riigikogu ·
Finland: Eduskunta ·
Frankrijk: Assemblée Nationale (en Sénat) ·
Georgië: Parlement ·
Griekenland: Vouli ·
Hongarije: Országgyűlés ·
Ierland: Oireachtas (Dáil en Seanad) ·
IJsland: Alþingi ·
Italië: Parlement (Kamer en Senaat) ·
Kazachstan: Parlamenti (Majilis en Senaat) · Kosovo: Assemblee ·
Kroatië: Sabor ·
Letland: Saeima ·
Liechtenstein: Landtag ·
Litouwen: Seimas ·
Luxemburg: Chambre ·
Macedonië: Sobranie ·
Malta: Il-Kamra ·
Moldavië: Parlamentul ·
Monaco: Conseil National ·
Montenegro: Skupština · Nagorno-Karabach: Azgayin Zhoghov ·
Nederland: Staten-Generaal (Eerste Kamer en Tweede Kamer) · Noord-Cyprus: Cumhuriyet Meclisi ·
Noorwegen: Storting ·
Oekraïne: Verchovna Rada ·
Oostenrijk: Nationale Raad ·
Polen: Sejm (en Senat) ·
Portugal: Assembleia da Republica ·
Roemenië: Camera Deputaţilor ·
Rusland: Federatieve vergadering (Staatsdoema en Federatieraad) ·
San Marino: Consiglio Grande e Generale ·
Servië: Narodna skupština ·
Slowakije: Národná Rada ·
Slovenië: Državni Zbor en Državni Svet ·
Spanje: Cortes Generales (Senado en Congreso de los Diputados) · Transnistrië: Opperste Sovjet ·
Tsjechië: Parlament ·
Turkije: Meclis ·
Verenigd Koninkrijk: Parliament (House of Commons en House of Lords) ·
Wit-Rusland: Nationale Vergadering (Huis van Afgevaardigden en Raad van de Republiek) · Zuid-Ossetië: Parlement ·
Zweden: Riksdag ·
Zwitserland: Bondsvergadering
Cursief: wijst op een niet of slechts deels erkende staat
Knooppunt Holsloot Kenmerken Wegen A37 × N34 Type knooppunt klaverblad Portaal Verkeer & Vervoer Knooppunt Holsloot is een verkeersknooppunt op de kruising van de autosnelweg A37 en de N34 in Drenthe, tussen Emmen en Coevorden. Oorspronkelijk was deze aansluiting een afritconstructie van het type Haarlemmermeeraansluiting, zoals bij Knooppunt Hooipolder. Sinds 2002 is het knooppunt omgebouwd tot een volledig klaverblad. Als noviteit werd hier voor het eerst gebruikgemaakt van dimbare verlichting in plaats van de normale vaste tijden waarop de verlichting aan en uit gaat, wat een grote kostenbesparing opleverde. [1] Dat Holsloot als volwaardig knooppunt is uitgevoerd, waarbij alle verkeersstromen en afbuigingen ononderbroken kunnen doorgaan, is uitzonderlijk. Het betreft hier namelijk een aansluiting tussen een autosnelweg en niet-snelweg. Een vergelijkbare situatie treft men nabij Hoensbroek bij het knooppunt Ten Esschen. Aa...
Laan van Meerdervoort De Laan van Meerdervoort bij de kruising met de Zoutmanstraat, gezien vanuit de toren van het Haganum Geografische informatie Locatie Den Haag, Nederland Lengte 6 km Algemene informatie Aangelegd in 1875-1960 Bebouwing woningen Opvallende gebouwen 20 rijksmonumenten Openbaar vervoer tram Portaal: Nederland De Chinese Muur en het einde van de Laan van Meerdervoort De Laan van Meerdervoort in Den Haag is met een lengte van 5800 meter [1] de langste laan (maar niet de langste straat of weg) van Nederland. Aan de kant van de lage huisnummers zet de Laan van Meerdervoort zich voort in de Javastraat en vervolgens de Wassenaarseweg, wat de totale lengte op 8,5 km brengt. De Laan van Meerdervoort, voorheen 'Dekkerslaantje', is naar een oude boerderij buiten de Haagse grachtengordel genoemd. Daar bevindt zich thans de buurt Willemspark. De boerderij lag ongeveer ter hoogte van het huidig...