Onderdeel van de werelderfgoedinschrijving: Kutná Hora: historisch stadscentrum met Sint-Barbarakerk en O.L.Vrouwekathedraal in Sedlec
De Sint-Barbarakerk bij nacht
Land
Tsjechië
UNESCO-regio
Europa en Noord-Amerika
Criteria
ii, iv
Inschrijvingsverloop
UNESCO-volgnr.
732
Inschrijving
1995 (19e sessie)
UNESCO-werelderfgoedlijst
Kutná Hora (Duits: Kuttenberg) is een Tsjechische stad in de bestuurlijke regio Midden-Bohemen. De stad ligt circa 70 km ten oosten van Praag en heeft 21.109 inwoners (2005).
Het historische centrum van de oude zilverstad staat met haar monumenten sinds 1995 op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO en is een veel bezochte toeristenbestemming.
Inhoud
1Geschiedenis
2Bezienswaardigheden
3Partnersteden
4Geboren in Kutná Hora
5Externe links
Geschiedenis
Kutná Hora werd in de 12e eeuw gesticht als mijnbouwnederzetting, vanwege de rijke zilvervoorraden die hier voorhanden waren. De zilvermijnen liepen zelfs tot onder de stad door.
De oorspronkelijk naam Kuttenberg, dankt de stad aan de legende dat de monniken uit het plaatselijke klooster, bij het zilverdelven in de mijn, hun gevonden zilver verstopten onder hun "Kutte". Kutte is Duits voor monnikspij.
De stad groeide erg snel en bij het begin van de Hussitische Oorlogen in 1419 was Kutná Hora na Praag de belangrijkste stad van Bohemen. Aan het einde van de 16e eeuw waren de mijnen uitgeput.
Bezienswaardigheden
Tot de bezienswaardigheden behoren het ossuarium van Sedlec, de kerk van Sedlec, het Italiaanse Hof (Vlassk'y dvur), de Sint-Barbarakerk en de St. Jacobskerk. De noordtoren van de laatste kerk is met zijn 83 meter de hoogste kerktoren van Bohemen. Deze toren is een beetje scheefgezakt door een ingestorte mijn eronder.
Verdere bezienswaardigheden zijn het Jezuïetencollege, Hrádek, diverse historische huizen en de Na Náměsti-kerk.
In de stad worden rondleidingen door de voormalige zilvermijnen georganiseerd.
Partnersteden
Eger, Hongarije
Fidenza, Italië
Kremnica, Slowakije
Ringsted, Denemarken
Stamford, Verenigd Koninkrijk
Tarnowskie Góry, Polen
Geboren in Kutná Hora
Josef Kajetán Tyl (1808-1856), schrijver van Tsjechisch volkslied Kde domov můj
Externe links
Kutna Hora
Kutná Hora - Volledige lijst en beschrijving van de monumenten van de koninklijke stad Kutna Hora
Mediabestanden
Mediabestanden die bij dit onderwerp horen, zijn te vinden op de pagina Kutná Hora op Wikimedia Commons.
Bedevaartskerk van St-Johannes van Nepomuk in Zelená Hora · Historish centrum van Český Krumlov · Tuinen en kasteel van Kroměříž · Historisch dorp Holašovice · Drievuldigheidszuil in Olomouc · Joodse wijk en Sint-Procopiusbasiliek in Třebíč · Kutná Hora: historisch stadscentrum met Sint-Barbarakerk en O.L.Vrouwekathedraal in Sedlec · Cultuurlandschap Lednice-Valtice · Kasteel van Litomyšl · Historisch centrum van Praag · Historisch centrum van Telč · Villa Tugendhat in Brno
Knooppunt Holsloot Kenmerken Wegen A37 × N34 Type knooppunt klaverblad Portaal Verkeer & Vervoer Knooppunt Holsloot is een verkeersknooppunt op de kruising van de autosnelweg A37 en de N34 in Drenthe, tussen Emmen en Coevorden. Oorspronkelijk was deze aansluiting een afritconstructie van het type Haarlemmermeeraansluiting, zoals bij Knooppunt Hooipolder. Sinds 2002 is het knooppunt omgebouwd tot een volledig klaverblad. Als noviteit werd hier voor het eerst gebruikgemaakt van dimbare verlichting in plaats van de normale vaste tijden waarop de verlichting aan en uit gaat, wat een grote kostenbesparing opleverde. [1] Dat Holsloot als volwaardig knooppunt is uitgevoerd, waarbij alle verkeersstromen en afbuigingen ononderbroken kunnen doorgaan, is uitzonderlijk. Het betreft hier namelijk een aansluiting tussen een autosnelweg en niet-snelweg. Een vergelijkbare situatie treft men nabij Hoensbroek bij het knooppunt Ten Esschen. Aa...
Laan van Meerdervoort De Laan van Meerdervoort bij de kruising met de Zoutmanstraat, gezien vanuit de toren van het Haganum Geografische informatie Locatie Den Haag, Nederland Lengte 6 km Algemene informatie Aangelegd in 1875-1960 Bebouwing woningen Opvallende gebouwen 20 rijksmonumenten Openbaar vervoer tram Portaal: Nederland De Chinese Muur en het einde van de Laan van Meerdervoort De Laan van Meerdervoort in Den Haag is met een lengte van 5800 meter [1] de langste laan (maar niet de langste straat of weg) van Nederland. Aan de kant van de lage huisnummers zet de Laan van Meerdervoort zich voort in de Javastraat en vervolgens de Wassenaarseweg, wat de totale lengte op 8,5 km brengt. De Laan van Meerdervoort, voorheen 'Dekkerslaantje', is naar een oude boerderij buiten de Haagse grachtengordel genoemd. Daar bevindt zich thans de buurt Willemspark. De boerderij lag ongeveer ter hoogte van het huidig...