Olite (Spaans) of Erriberri (Baskisch) is een gemeente in de Spaanse provincie en regio Navarra. Olite telt 3.915 inwoners (1-1-2016).
Inhoud
1Geografie
2Geschiedenis
3Overig
4Geboren
Geografie
De gemeente heeft een oppervlakte van 84,16 km² en ligt in het geografische centrum van Navarra. Olite grenst in het noorden aan Tafalla, in het oosten aan San Martín de Unx, Beire, Pitillas en Murillo el Cuende, in het zuiden aan Caparroso en in het westen aan Marcilla, en Falces.
Geschiedenis
Olite was in de Romeinse tijd een vesting, waarvan de muren later dienden tot bescherming van een dorp. Later zijn rondom het dorp resten van verscheidene Romeinse villa's teruggevonden.
In zijn Historia de regibus Gothorum, Vandalorum et Suevorum schrijft Isidorus van Sevilla (560-636) voor het eerst over Olite: volgens deze aartsbisschop werd de stad gesticht door de gotische koning Swinthila in 621 en door deze verstrekt om zich te kunnen weren tegen de Basken.
Koning García Ramírez schonk de stad zijn eerste fuero (soort stadsrecht) en een document uit 1276 toont aan dat Theobald II van Navarra haar het recht op een jaarlijkse markt verschafte.
De koning Karel III van Navarra vestigde zijn zetel in de stad en liet het toenmalige kasteel uitbreiden tot een paleis, het Palacio Real de Olite.
Olite werd in 1925 tot nationaal monument verklaard, en is het meest belangrijke voorbeeld van gotische stadsarchitectuur in Spanje.
Centrum en koninklijk paleis van Olite
Overig
Toerisme vormt tegenwoordig de voornaamste bron van inkomsten, samen met de wijnbouw, industrie (auto-onderdelen) en textiel.
Geboren
Blanca II van Navarra (1424-1464), prinses van Navarra
Eleonora I van Navarra (1426-1479), koningin van Navarra
Francisco Javier Mina (1789-1817), strijder in de Spaanse Onafhankelijkheidsoorlog en de Mexicaanse Onafhankelijkheidsoorlog
Jesús García Leoz (1904-1953), componist en dirigent
Knooppunt Holsloot Kenmerken Wegen A37 × N34 Type knooppunt klaverblad Portaal Verkeer & Vervoer Knooppunt Holsloot is een verkeersknooppunt op de kruising van de autosnelweg A37 en de N34 in Drenthe, tussen Emmen en Coevorden. Oorspronkelijk was deze aansluiting een afritconstructie van het type Haarlemmermeeraansluiting, zoals bij Knooppunt Hooipolder. Sinds 2002 is het knooppunt omgebouwd tot een volledig klaverblad. Als noviteit werd hier voor het eerst gebruikgemaakt van dimbare verlichting in plaats van de normale vaste tijden waarop de verlichting aan en uit gaat, wat een grote kostenbesparing opleverde. [1] Dat Holsloot als volwaardig knooppunt is uitgevoerd, waarbij alle verkeersstromen en afbuigingen ononderbroken kunnen doorgaan, is uitzonderlijk. Het betreft hier namelijk een aansluiting tussen een autosnelweg en niet-snelweg. Een vergelijkbare situatie treft men nabij Hoensbroek bij het knooppunt Ten Esschen. Aa...
Een afbeelding van de Gregoriusmis uit een getijdenboek gemaakt in de zuidelijke Nederlanden tussen 1500 en 1525 Gregoriusmis, Meester van het Akense Altaar, ca. 1500-1525. Collectie Museum Catharijneconvent De Gregoriusmis of de Mis van Sint Gregorius is een motief in katholieke kunst, dat het eerst verscheen in de late Middeleeuwen en dat nog steeds werd gebruikt tijdens de contrareformatie. Paus Gregorius I (ca. 540-604) is afgebeeld, de H. Mis opdragend, terwijl Christus als de Man van Smarten verschijnt op het altaar dat voor Sint Gregorius staat. Volgens de legende had St. Gregorius gebeden om een teken voor een betwijfelaar van de transsubstantiatieleer, waarop de lijdende Christus tijdens het opdragen van de Mis verscheen om hem te overtuigen en waarbij zijn bloed in de altaarkelk liep. Vaak zijn ook de passiewerktuigen afgebeeld. Zie de categorie Mass of Saint Gregory van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp. This page is onl...