Rambam (televisieprogramma)









Zie artikel

Voor de gelijknamige 12e-eeuwse rabbijn Rambam, zie Maimonides.






















































Rambam

Genre
Satire
Verborgen camera
Consumenten
Speelduur 20-30 minuten
Voice-over
Niels van der Laan
Ronald Snijders
Land van oorsprong
Vlag van Nederland Nederland
Taal Nederlands

Productie
Producent
CCCP

Uitzendingen
Start
29 augustus 2011
Afleveringen 77 + 1 pilot (per 17 januari 2019)
Seizoenen 8

Netwerk of omroep

BNNVARA (voorheen VARA)

Zender
NPO 3 (voorheen Nederland 3)


Website





Portaal: 

Televisie


Rambam is een televisieprogramma van programmaproducent CCCP, uitgezonden door de Nederlandse omroep BNNVARA (voorheen VARA) op NPO 3 (voorheen Nederland 3).




Inhoud






  • 1 Thema


  • 2 Verslaggevers


  • 3 Afleveringen


    • 3.1 TV Lab


    • 3.2 Seizoen 1


    • 3.3 Seizoen 2


    • 3.4 Seizoen 3


    • 3.5 Seizoen 4


    • 3.6 Seizoen 5


    • 3.7 Seizoen 6


    • 3.8 Seizoen 7


    • 3.9 Seizoen 8




  • 4 Zie ook


  • 5 Externe link





Thema


In het programma worden consumentenzaken op experimentele humoristische en confronterende wijze behandeld. Bedrijven en personen worden in de val gelokt en er wordt gewerkt met verborgen camera's. De eerste uitzending was op 29 augustus 2011 in het kader van TV Lab. Het is een remake van het Vlaamse programma Basta.



Verslaggevers


























































































































































































































































Presentatie 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019
Niels van der Laan
Ronald Snijders
Linda Hakeboom
Rogier Cornelisse
Jelte Sondij
Lex Uiting
Kee Huidekoper
Max van den Burg
Noël Deelen
Bo Jeuken
Fons Hendriks
Lars Gierveld
Yora Rienstra
Nesim Ahmadi
Krista Arriëns
Rinke Verkerk
Kasper van der Laan
Gwen Pol
Veras Fawaz
Filemon Wesselink
Sahil Amar Aïssa
Sophie Frankenmolen


Afleveringen



TV Lab
















Aflevering
Titel
Uitzenddatum

0.1 (Pilot)

Business Class

29 augustus 2011

Het team koopt zendtijd in het programma Business Class van Harry Mens waarin ze de kijkers oproepen te investeren in het (niet-bestaande) product Caxza dat van poep is gemaakt.[1] Daarnaast gaan ze in Amsterdam kijken hoe hoog de tarieven zijn die taxichauffeurs aan toeristen vragen.


Seizoen 1















































































Aflevering
Titel
Uitzenddatum

1.1

Derek Ogilvie

9 januari 2012

Linda Hakeboom laat medium Derek Ogilvie met de geest van haar overleden grootvader praten terwijl in werkelijkheid haar beide grootvaders nog leven. Een verslaggever volgt een cursus cold reading en gaat aan het werk op een paranormale beurs.
1.2

Dirk Scheringa

16 januari 2012


Dirk Scheringa wordt uitgenodigd op te treden als veilingmeester. De te veilen schilderijen verbeelden zijn eigen levensverhaal. De opbrengst van de veiling ging naar gedupeerden van de DSB.
1.3

Seniorenreizen

23 januari 2012

Een verkoopreisje voor senioren wordt verstoord door Harry Slinger die met een koor een kritisch lied zingt. De reporters brengen in het tweede item portemonnees met geld als gevonden voorwerp af op een aantal politiebureaus. Als een andere reporter de vermissing na een week komt melden blijkt er geld uit een portemonnee te zijn verdwenen en andere portemonnees zijn geheel verdwenen.
1.4

Uitvaarten

30 januari 2012

Het team probeert geld te besparen op een uitvaart.
1.5

Datingsites

6 februari 2012

Jelte gaat bij een sekschatsite werken en doet zich daarbij met medeweten van het bedrijf voor als vrouw. Linda gaat aan de slag als belmeisje en Noel is op zoek naar een echte date via een datingsite.
1.6

Digitainment

13 februari 2012

Vervolg van de vorige uitzending. Sommige datingsites blijken fictieve profielen te bevatten. Ook gaan ze met een loktiener alcohol kopen.
1.7

Wonderdokters

20 februari 2012

Reporters laten zich behandelen door alternatieve therapeuten. In het tweede item bekennen ze in valse biechten ernstige misdrijven (diefstal, overval, seksueel misbruik van kinderen) en krijgen vergeving.
1.8

ABN AMRO

27 februari 2012


Rambam krijgt privacygevoelige informatie over klanten van ABN in handen die gevonden zijn in een verlaten bankgebouw. De reporters moeten veel moeite doen om de dossiers terug te geven. Via een online spermabank bestelt Rambam anoniem zaad.
1.9

Onbetrouwbare nieuwsgaring

5 maart 2012


Rambam verspreidt, net als het Vlaamse programma Basta had gedaan, valse nieuwsberichten die klakkeloos werden overgenomen door de media, waaronder de NOS, De Telegraaf, PowNews, Shownieuws, Man bijt hond, RTL Boulevard en Radio 538. In een van de berichten werd gesuggereerd dat de Nederlandse inzending van het Eurovisiesongfestival plagiaat zou bevatten. Om het bericht enige geloofwaardigheid te geven werd een op You and me gelijkend liedje opgenomen en op een website gezet.
1.10

Oplichter

12 maart 2012

Een in Nederland veroordeelde oplichter blijkt zijn werkterrein te hebben verplaatst naar Duitsland en op zoek te zijn naar een reclamebureau voor een imagocampagne. De verslaggevers doen zich voor als reclamebureau en confronteren hem met zijn misdrijven. Nadat de arrestatie van de reclamejongens in scène is gezet, gaat de oplichter direct telefonisch zijn zaakjes veiligstellen.


Seizoen 2


























































































Aflevering
Titel
Kijkcijfers
Uitzenddatum

2.1

Identiteitsfraude

 
11 maart 2013

De verslaggevers kijken in hoeverre het belangrijk is dat de foto op een paspoort overeenkomt met het uiterlijk van de drager. Een bankrekening openen, het huren van een auto met andermans rijbewijs, de paspoortcontrole op Schiphol passeren en zelfs het aanvragen van een nieuw identiteitsbewijs met andermans foto blijkt te lukken.
2.2

Secundaire ticketverkopers

 
18 maart 2013

De verslaggevers onderzoeken de handel in concert- en theaterkaartjes. Malafide ticketbureaus geven zich uit als officieel verkooppunt en verkopen kaarten voor woekerprijzen. Deze komen in veel van de gevallen niet eens aan bij de klant. Rambam gaat undercover werken voor een malafide toegangskaartenbedrijf.
2.3

Louche modellenbureaus en fotografen

 
25 maart 2013

Twee verslaggeefsters schrijven zich in bij een modellenbureau en moeten veel geld betalen maar krijgen geen opdrachten. De tijdschriften waar het bureau voor zegt te werken kennen het bureau niet. Een fotograaf die de verslaggeefster uit de kleren praat wordt verrast als haar vader (gespeeld door Willibrord Frequin) binnenkomt. De fotograaf rent geschrokken weg.
2.4

Cv-fraude

 
1 april 2013

De verslaggevers gaan solliciteren en tonen aan dat het mogelijk is te worden aangenomen voor beroepen met grote verantwoordelijkheden, zonder over de juiste diploma's te beschikken.
2.5

Lobby

277.000 kijkers
8 april 2013


Rambam huurt een lobbybedrijf in en overtuigt Tweede Kamerleden om de belangen van het fictieve bedrijf Seed4U aan de orde te brengen in een debat.
2.6

Online advertenties

358.000 kijkers
15 april 2013

Het team gaat op zoek naar online en verdachte advertenties. Wie bedenken deze en hoe betrouwbaar zijn ze?
2.7

Portemonneetest 2.0

359.000 kijkers
22 april 2013


Rambam herhaalt de test met de lokportemonnee om te onderzoeken of de beloofde verbetering is gerealiseerd, ditmaal werden 20 exemplaren verspreid in Noord-Brabant en Zuid-Holland. Op straat collecteert Rambam voor fictieve goede doelen.
2.8

Algemene voorwaarden

221.000 kijkers
29 april 2013


Rambam onderzoekt de algemene voorwaarden (de kleine lettertjes) van bedrijven. TomTom vrijwaart zich hierin van verantwoordelijkheid voor frauduleuze medewerkers en Google geeft zichzelf het recht geüpload materiaal te gebruiken. Rambam doet zich voor als pakketbezorgbedrijf en laat Google tekenen voor algemene voorwaarden waarin staat dat ze de letter o van Google mogen meenemen en gebruiken. TomTom krijgt een beschadigd pakket. Op straat worden mensen na een interview gevraagd een contract te tekenen waarin ongewenste clausules staan en na een interview in het programma van Carlo Boszhard en Irene Moors wordt ze gevraagd om een handtekening voor een familielid. Het blijkt echter een contract waarin ze beloven reclame te maken voor Rambam.
2.9

Doorverkoop

393.000 kijkers
6 mei 2013


Rambam slijt "spullen die van de vrachtwagen zijn gevallen" bij pandjeshuizen.
2.10

De grote identiteitswissel

 
13 mei 2013

...


Seizoen 3


























































































Aflevering
Titel
Kijkcijfers
Uitzenddatum

3.1

Astro TV

465.000 kijkers
6 januari 2014

De verslaggevers zoeken uit hoe de mediums van Astro TV te werk gaan; een van hen gaat undercover en solliciteert als medium. Twee andere verslaggevers bellen met fictieve problemen naar Astro TV, waar zij een uitgebreid consult ontvangen.
3.2

Omstreden wetten

423.000 kijkers
13 januari 2014

De verslaggevers zoeken omstreden wetten en APV's uit en kijken of deze nog wel bekend zijn bij ambtenaren en nageleefd worden. Ook geeft minister-president Rutte commentaar.
3.3

Incassobureaus

509.000 kijkers
20 januari 2014

Het Rambam-team zoekt uit hoe ver incassobureaus gaan om geld te incasseren. En wat de rechten van deze bureaus zijn. De verslaggevers doen zich voor als wanbetalers van hun eigen bedrijf en zoeken uit wat voor methoden worden gebruikt om hun geld te krijgen.
3.4

Kleding uit Bangladesh

383.000 kijkers
27 januari 2014

Dat CoolCat en Wibra het niet zo nauw nemen met "Bangladeshi-handjes", schiet Rambam in het verkeerde keelgat
3.5

Babyboomers

291.000 kijkers
3 februari 2014

Jelte en Ronald worden lid van 50PLUS en proberen om tijdens een algemene ledenvergadering een motie af te dwingen.
3.6

Lokportemonnees Noord-Holland

442.000 kijkers
10 februari 2014

Voor het derde seizoen op rij houdt Rambam de portemonneetest.
3.7

Hitlijstmanipulatie

527.000 kijkers
17 februari 2014


Rambam ontdekt hoe men een hit kan kopen.
3.8

Paparazzi

487.000 kijkers
24 februari 2014


Rambam geeft paparazzi koekje van eigen deeg.
3.9

Paparazzi deel 2 en wachtgeld

432.000 kijkers
3 maart 2014

Deel 2 van de jacht op paparazzi. Verder probeert Rambam oud-Kamerleden aan een nieuwe baan te helpen, zodat ze geen gebruik meer van de wachtgeldregelingen hoeven te maken.
3.10

Compilatie

358.000 kijkers
10 maart 2014

Een compilatie van het afgelopen seizoen.


Seizoen 4










































































































































Aflevering
Titel
Kijkcijfers
Uitzenddatum

4.1

Rob Geus

452.000 kijkers
7 januari 2015

Het team stelt de beïnvloedbaarheid van tv-persoonlijkheid Rob Geus aan de kaak.
4.2

Glazenwassers deel 1

454.000 kijkers
14 januari 2015


Rambam doet onderzoek naar geweld en intimidatie in de glazenwasserswereld.
4.3

Glazenwassers deel 2

325.000 kijkers
21 januari 2015


Rambam doet onderzoek naar geweld en intimidatie in de glazenwasserswereld (vervolg op uitzending van 14 januari).
4.4

Laptopreparatietest

417.000 kijkers
28 januari 2015

Het team levert een laptop met een licht mankement (een kapotte geheugenmodule) in bij computerreparatiezaken. Bij betaling van de reparatie blijken de reparatiebedrijven veel meer kosten in rekening te brengen, dan er daadwerkelijk aan de laptop gedaan is.
4.5

Nigeriaanse oplichters

454.000 kijkers
4 februari 2015


Rambam gaat op zoek achter de gezichten van phishingmailtjes, waarin bergen met geld worden beloofd, wanneer je een kleiner bedrag naar een lagere rekening over maakt.
4.6

De Garagetest

371.000 kijkers
11 februari 2015

Het team duikt in de wereld van garagebedrijven. Bij een kleine reparatie van het terugplaatsen van een kabel worden zeer hoge facturen uitgeschreven. Rambam haalt het geld op creatieve manier terug.
4.7

De Portemonneetest 4.0

409.000 kijkers
4 maart 2015

Voor het vierde jaar doet Rambam de portemonneetest. Dit maal is de provincie Gelderland aan de beurt. Wederom blijken een aantal portemonnees verdwenen. Met een zakkenroller als geluidsman probeert Rambam tijdens een interview de portemonnee van de burgemeester te pakken te krijgen om deze vervolgens weer in te leveren bij de gevonden voorwerpen.
4.8

Gemeentelijke verspillingen

 
25 maart 2015


Rambam onderzoekt gemeentelijke verspillingen zoals een onderwaterkunstwerk en een tribune die per ongeluk achterstevoren is gebouwd.
4.9

Ergernissen

 
1 april 2015


Rambam besluit een aantal van de grootste ergernissen bij consumenten aan te pakken.
4.10

Dure dieren

 
8 april 2015


Rambam onderzoekt de werking van wildviaducten en ontdekt en passant het duurste dier van Nederland.
4.11

Nederland Belastingparadijs

 
29 april 2015


Rambam onderzoekt de geheime afspraken die buitenlandse multinationals hebben met de Nederlandse fiscus en besluit presentator Lars Gierveld als merk te registreren op de Bahama's.
4.12

Scientology

603.000 kijkers
20 mei 2015


Rambam gaat undercover in de scientologykerk, en probeert uit te zoeken wat er precies achter de schermen gebeurt.
4.13

Subsidies

403.000 kijkers
27 mei 2015

Om te onderzoeken hoe makkelijk het is om zelf onterechte subsidie aan te vragen, richt Rambam een mime-gezelschap op dat zich richt op het empoweren van hanggroepjongeren.
4.14

Lintjesregen

329.000 kijkers
3 juni 2015


Rambam onthult hoe het onrechtmatig een lintje ontving.
4.15

Multi Level Marketing

429.000 kijkers
10 juni 2015


Rambam bespreekt het piramidespel van ACN.
4.16

Round up

 
17 juni 2015

Een update van verschillende onderwerpen uit het seizoen.


Seizoen 5


























































































Aflevering
Titel
Kijkcijfers
Uitzenddatum

5.1

Herman Brood

 
20 januari 2016

Het team probeert een vervalst schilderij van Herman Brood van een echtheidscertificaat te laten voorzien. De voormalige manager van Herman Brood werkt mee aan deze praktijken
5.2

Schoonmakers

358.000 kijkers
27 januari 2016

Rinke Verkerk gaat undercover bij twee schoonmaakbedrijven van grote hotelketens zoals Bastion en Ibis. Daaruit blijkt dat de schoonmakers per kamer betaald worden en niet per uur waardoor veel schoonmakers in hun eigen tijd doorwerken. De schoonmaakbedrijven ontwijken op deze manier de wetgeving omtrent het minimumloon.
5.3

Ongewenst konijn

282.000 kijkers
3 februari 2016


Rambam zoekt uit wat er gebeurt met jonge konijnen die niet meer verkocht kunnen worden in de dierenwinkels omdat ze te oud zijn geworden.
5.4

Dyslexieverklaring

234.000 kijkers
10 februari

Nesim Ahmadi krijgt een dyslexieverklaring door dyslexie te veinzen terwijl hij eerder negatief getest was op dyslexie. Ook schaft het team telefonisch meerdere verklaringen af op valse namen en zonder test. Zo ontvangen zij een dyslexieverklaring op naam van minister Jet Bussemaker en overhandigen die aan haar.
5.5

Russische bedrijven in Nederland

325.000 kijkers
17 februari 2016

...
5.6

Privédetectives

178.000 kijkers
24 februari 2016

...
5.7

Dolfinarium

 
2 maart 2016

...
5.8

De jaarlijkse portemonnee-test

 
9 maart 2016

...
5.9

Slotenmakers

 
16 maart 2016

...
5.10

Round-up

 
23 maart 2016

...


Seizoen 6










































































































Aflevering
Titel
Kijkcijfers
Uitzenddatum

6.1

Online dokters en apotheken

375.000 kijkers
10 november 2016

Het team duikt in de wereld van de online dokters en apotheken
6.2

Kindermarketing

294.000 kijkers
17 november 2016


RamBam neemt een kijkje bij kindermarketing in de levensmiddelenindustrie.
6.3

Jaarlijkse portemonnetest

269.000 kijkers
24 november 2016

De zesde editie vindt plaats in het noorden.
6.4

Kalverliefde

316.000 kijkers
1 december 2016

De presentatoren duiken in de duistere wereld van de dode stierkalfjes.
6.5

Voluntourism

299.000 kijkers
8 december 2016


RamBam duikt in de wereld van de vrijwilligersvakanties.
6.6

Illegaal vuurwerk

 
15 december 2016

De presentatoren nemen een kijkje in de wereld van zwaar illegaal vuurwerk dat moeiteloos in Nederland wordt bezorgd.
6.7

Succes awards!

 
12 januari 2017


RamBam wint een ondernemersprijs met een niet bestaand bedrijf.
6.8

Loodgieters

 
19 januari 2017

De prijzen die loodgieters rekenen staan niet in verhouding tot de geleverde diensten en lijken willekeurig tot stand te komen.
6.9

Stropers

 
26 januari 2017

Restaurants zetten zonder scrupules gestroopt wild op de kaart.
6.10

Alternative dierengenezers

 
2 februari 2017

De presentatoren duiken in de wereld van alternatieve dierengenezers.
6.11

Nepnieuws

 
9 februari 2017


RamBam onderzoekt de invloed van fake news en alternative facts op de Nederlandse politiek en stuit tijdens die zoektocht op opmerkelijk echt nieuws over Gordon.
6.12

Round-up

 
16 februari 2017


RamBam kijkt terug op een bewogen seizoen.


Seizoen 7










































































Aflevering
Titel
Kijkcijfers
Uitzenddatum

7.1

Ontgroeningen

500.000
11 januari 2018

...
7.2

Hondentraining

 
11 januari 2018

...
7.3

Ayahuasca

 
26 januari 2018

...
7.4

Handel in data

 
1 februari 2018

...
7.5

Ouderenmisleiding

 
8 februari 2018

...
7.6

Sugardating

 
15 februari 2018

De presentatoren nemen sugardating onder de loep. Ze komen er achter dat deze dating niet zo onschuldig is.
7.7

Valse kunst

 
22 februari 2018

...
7.8

Schijnzelfstandigheid

 
1 maart 2018

...


Seizoen 8










































































Aflevering
Titel
Kijkcijfers
Uitzenddatum

8.1

ID Fraude

342.000
10 januari 2019

...
8.2

Influencers

356.000
17 januari 2019

...
8.3

Marktonderzoek

308.000
24 januari 2019

...
8.4

Over de balk

420.000
31 januari 2019

...
8.5

Exotische dieren

527.000
7 februari 2019

...
8.6

Complotten

280.000
14 februari 2019

...
8.7

Goede doelen

278.000
21 februari 2019

...
8.8
 
 
28 februari 2019

...


Zie ook


  • 3Onderzoekt


Externe link


  • Officiële website




Popular posts from this blog

Knooppunt Holsloot

Altaar (religie)

Gregoriusmis