De bladrollers (Tortricidae) zijn een familie van vlinders uit de superfamilie Tortricoidea. Het typegeslacht van de familie is Tortrix. Wereldwijd zijn van de bladrollers ruim tienduizend soorten beschreven waarvan er ongeveer 360 in Nederland en België voorkomen.
De naam "bladrollers" kan verwarring opleveren met de keverfamilie uit de familie Attelabidae, die doorgaans "sigarenmakers" worden genoemd en ook weleens bladrollers.
Inhoud
1Kenmerken
2Voortplanting
3Verspreiding en leefgebied
4Schade aan planten
5Onderfamilies
6Soorten
Kenmerken
Enkele kenmerken van de bladrollers zijn:
De spanwijdte van de vlinder is meestal tussen de 8 en 40 millimeter.
De lengte van de filiforme antennes bedraagt meestal minder dan twee derde van de vleugellengte.
De roltong is goed ontwikkeld.
De rechthoekige vleugels lijken vrij breed en worden in rust als een dakje gevouwen.
De kop is bedekt met ruwe schubben.
Het lichaam is bruin, groen of grijs, maar enkele soorten zijn wat bonter gekleurd.
Voortplanting
De eieren, zo'n 400 per week, worden afzonderlijk of groepsgewijs afgezet op vruchten en bladeren.
Verspreiding en leefgebied
Deze familie komt wereldwijd voor op bladeren, scheuten, knoppen en vruchten.
Schade aan planten
De rupsen voeden zich met loof en knoppen. Ze leven in een opgerold of samengevouwen blad. Er zijn soorten die gaten boren in stengels, of die gallen veroorzaken, waardoor ze schade kunnen veroorzaken aan oogstgewassen en bomen.
Onderfamilies
De bladrollers worden meestal in drie onderfamilies verdeeld.
Tortricinae
Chlidanotinae
Olethreutinae
Soorten
Een greep uit de ruim 6000 beschreven soorten bladrollers:
Knooppunt Holsloot Kenmerken Wegen A37 × N34 Type knooppunt klaverblad Portaal Verkeer & Vervoer Knooppunt Holsloot is een verkeersknooppunt op de kruising van de autosnelweg A37 en de N34 in Drenthe, tussen Emmen en Coevorden. Oorspronkelijk was deze aansluiting een afritconstructie van het type Haarlemmermeeraansluiting, zoals bij Knooppunt Hooipolder. Sinds 2002 is het knooppunt omgebouwd tot een volledig klaverblad. Als noviteit werd hier voor het eerst gebruikgemaakt van dimbare verlichting in plaats van de normale vaste tijden waarop de verlichting aan en uit gaat, wat een grote kostenbesparing opleverde. [1] Dat Holsloot als volwaardig knooppunt is uitgevoerd, waarbij alle verkeersstromen en afbuigingen ononderbroken kunnen doorgaan, is uitzonderlijk. Het betreft hier namelijk een aansluiting tussen een autosnelweg en niet-snelweg. Een vergelijkbare situatie treft men nabij Hoensbroek bij het knooppunt Ten Esschen. Aa...
Een afbeelding van de Gregoriusmis uit een getijdenboek gemaakt in de zuidelijke Nederlanden tussen 1500 en 1525 Gregoriusmis, Meester van het Akense Altaar, ca. 1500-1525. Collectie Museum Catharijneconvent De Gregoriusmis of de Mis van Sint Gregorius is een motief in katholieke kunst, dat het eerst verscheen in de late Middeleeuwen en dat nog steeds werd gebruikt tijdens de contrareformatie. Paus Gregorius I (ca. 540-604) is afgebeeld, de H. Mis opdragend, terwijl Christus als de Man van Smarten verschijnt op het altaar dat voor Sint Gregorius staat. Volgens de legende had St. Gregorius gebeden om een teken voor een betwijfelaar van de transsubstantiatieleer, waarop de lijdende Christus tijdens het opdragen van de Mis verscheen om hem te overtuigen en waarbij zijn bloed in de altaarkelk liep. Vaak zijn ook de passiewerktuigen afgebeeld. Zie de categorie Mass of Saint Gregory van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp. This page is onl...