Abel Matutes































































Abel Matutes


Abel Matutes.jpg
Geboren
31 oktober 1941
Ibiza
Politieke partij
PP
Beroep
Politicus

Vlag van Spanje Minister van Buitenlandse Zaken
Aangetreden
5 mei 1996
Einde termijn
27 april 2000
Monarch
Juan Carlos I
Premier
Jose Maria Aznar
Voorganger
Carlos Westendorp
Opvolger
Josep Piqué

Vlag van Europa Europees Commissaris namens Spanje
belast met:
1986-1989: Financiële Instrumenten, Investeringen, Kredietverlening en Midden- en Kleinbedrijf
1989-1993: Mediterraanse aangelegenheden en Noordzuid-relaties
1993-1994: Energie, Euratom en Vervoer

Aangetreden
1 januari 1986
Einde termijn
21 april 1994
President
Jacques Delors
Opvolger
Marcelino Oreja





Portaal  Portaalicoon  

Politiek


Abel Matutes Juan (Ibiza, 31 oktober 1941) was een Spaans ex-politicus en ondernemer. Hij was in de eerste regering van José María Aznar minister van Buitenlandse Zaken.


Matutes heeft rechten en economie gestudeerd en is ook nog hoogleraar openbare financiën geweest. Zijn politieke carrière begon met het burgemeesterschap van zijn geboorteplaats Ibiza in 1970, in de tijd dat Spanje nog geen democratie was. Bij de eerste vrije verkiezingen die plaatsvonden na de dood van Franco werd hij gekozen in de Spaanse senaat. Vijf jaar later, in 1982 werd hij gekozen voor het nationale parlement.


Aangezien de Spaanse democratie toen nog erg jong was, was hij een van de weinige politici met veel bestuurlijke ervaring die niet al te zeer beschadigd waren door hun Franquistisch verleden. Hij kwam dan ook als eerste in aanmerking om zitting te nemen in de Europese Commissie onder leiding van Jacques Delors toen Spanje in 1986 lid werd van de Europese Unie. Hier heeft hij tien jaar in gezeten, de eerste twee termijnen als commissaris Mediterrane Zaken en de derde termijn als commissaris Energiezaken (commissie-Delors I, commissie-Delors II, commissie-Delors III). Voor zijn partij, de conservatieve Partido Popular heeft hij ook nog een korte tijd in het Europees Parlement gezeten.


In 1996 werd hij door de winnaar van de parlementsverkiezingen Aznar, gevraagd om minister van Buitenlandse Zaken te worden. Vanwege zijn geringe postuur, zachte stem en zachtaardige karakter, was hij vaak het middelpunt in Spaanse satire-programma’s en cartoons. Na vier jaar won de Partido Popular zetels en haalde het zelfs een absolute meerderheid, maar Matutes keerde niet terug als minister en werd opgevolgd door Josep Piqué.


Op zijn geboorte-eiland Ibiza is Matutes nog altijd bijzonder invloedrijk. Hij is ook ondernemer en eigenaar van een aantal hotels, bouwbedrijven en grote discotheken, waaronder 'Privilege' dat bij de opening de grootste discotheek ter wereld was. Abel Matutes is getrouwd en heeft vier kinderen.




Europese Commissie (1993-1995: Commissie-Delors III)



Vlag van Duitsland Martin Bangemann · Vlag van Verenigd Koninkrijk Leon Brittan · Vlag van Nederland Hans van den Broek · Vlag van Denemarken Henning Christophersen · Vlag van Frankrijk Jacques Delors · Vlag van Portugal João de Deus Pinheiro · Vlag van Ierland Pádraig Flynn · Vlag van Spanje Manuel Marín · Vlag van Spanje Abel Matutes* · Vlag van België Karel Van Miert · Vlag van Verenigd Koninkrijk Bruce Millan · Vlag van Spanje Marcelino Oreja · Vlag van Griekenland Ioannis Paleokrassas · Vlag van Italië Antonio Ruberti · Vlag van Duitsland Peter Schmidhuber · Vlag van Frankrijk Christiane Scrivener · Vlag van Luxemburg René Steichen · Vlag van Italië Raniero Vanni d'Archirafi
* afgetreden








Europese Commissie (1989-1993: Commissie-Delors II)



Vlag van Nederland Frans Andriessen · Vlag van Duitsland Martin Bangemann · Vlag van Verenigd Koninkrijk Leon Brittan · Vlag van Portugal António Cardoso e Cunha · Vlag van Denemarken Henning Christophersen · Vlag van Frankrijk Christiane Scrivener · Vlag van Frankrijk Jacques Delors · Vlag van Luxemburg Jean Dondelinger · Vlag van Ierland Ray MacSharry · Vlag van Spanje Manuel Marín · Vlag van Spanje Abel Matutes · Vlag van België Karel Van Miert · Vlag van Verenigd Koninkrijk Bruce Millan · Vlag van Italië Filippo Maria Pandolfi · Vlag van Griekenland Vasso Papandréou · Vlag van Italië Carlo Ripa di Meana · Vlag van Duitsland Peter Schmidhuber








Europese Commissie (1985-1989: Commissie-Delors I)



Vlag van Nederland Frans Andriessen · Vlag van Portugal António Cardoso e Cunha · Vlag van Frankrijk Claude Cheysson · Vlag van Denemarken Henning Christophersen · Vlag van Verenigd Koninkrijk Stanley Clinton Davis · Vlag van Verenigd Koninkrijk Arthur Francis Cockfield · Vlag van België Willy De Clercq · Vlag van Frankrijk Jacques Delors · Vlag van Spanje Manuel Marín · Vlag van Spanje Abel Matutes · Vlag van Luxemburg Nicolas Mosar · Vlag van Duitsland Karl-Heinz Narjes · Vlag van Italië Lorenzio Natali · Vlag van Duitsland Alois Pfeiffer* · Vlag van Italië Carlo Ripa di Meana · Vlag van Duitsland Peter Schmidhuber · Vlag van Ierland Peter Sutherland · Vlag van Griekenland Grigoris Varfis
*overleden












Popular posts from this blog

Knooppunt Holsloot

Altaar (religie)

Gregoriusmis