Norwich Castle is een kasteel in Norwich, Norfolk.
Inhoud
1Donjon
2Paleis
3Gevangenis
4Museum
5Zie ook
6Externe links
Donjon
In 1067 bouwde Willem de Veroveraar een houten gebouw op een motte. Aan de voet hieran lag het hof, een binnenplaats omsloten door een houten palissade.
Paleis
Rond het jaar 1100 werd de motte verder verhoogd en in het jaar 1120 werd er een vierkante donjon opgebouwd. De dikken buitenmuren werden van vuursteen gemaakt maar de buitenkant werd bekleed met kalksteen uit Caen (Normandië). De donjon heeft een oppervlake van circa 29 bij 27 meter en is ongeveer 21 meter hoog. Het kasteel fungeerde vanaf de voltooiing als een koninklijk paleis.
Gevangenis
Vanaf het jaar 1220 werd het gebouw als gevangenis gebruikt. Er werden ook enkele bijgebouwen op de motte bijgebouwd. Gedurende de volgende zes eeuwen werden er nog diverse modificaties aangebracht aan de gebouwen. De structuur van het originele donjon bleef bewaard, maar de buitenmuren werden meermaals gerestaureerd. De gebouwen uit het binnen- en buitenhof zijn echter niet bewaard gebleven. Het kasteel bleef tot 1887 functioneren als gevangenis, tot het gekocht werd door de stad Norwich.
Museum
De stad maakte van de donjon tot museum, hetgeen zijn deuren opende in het jaar 1894 en daarna werd uitgebreid. Naast een uitgebreide geschiedenis van het kasteel zelf, als paleis en later als gevangenis, zijn er nog verschillende andere permanente tentoonstellingen te bezichtigen. Archeologische vondsten uit Norfolk illustreren de plaatselijke geschiedenis vanaf het stenen tijdperk, over de Romeins/Keltische periode (met een uitgebreide exhibitie over de Keltische koningin Boudicca) tot de 17de- tot 20e-eeuwse schilderkunst. Verder zijn er een natuurafdeling, en een collectie vlinders te bezichtigen.
Theepotten
Norwich Castle heeft de grootste verzameling theepotten van het Verenigd Koninkrijk, waaronder de grootste theepot ter wereld met een inhoud van 60 liter.
Zie ook
Lijst van kastelen in Engeland
Externe links
(en) Officiële webpagina
Zie de categorie Norwich Castle van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
Knooppunt Holsloot Kenmerken Wegen A37 × N34 Type knooppunt klaverblad Portaal Verkeer & Vervoer Knooppunt Holsloot is een verkeersknooppunt op de kruising van de autosnelweg A37 en de N34 in Drenthe, tussen Emmen en Coevorden. Oorspronkelijk was deze aansluiting een afritconstructie van het type Haarlemmermeeraansluiting, zoals bij Knooppunt Hooipolder. Sinds 2002 is het knooppunt omgebouwd tot een volledig klaverblad. Als noviteit werd hier voor het eerst gebruikgemaakt van dimbare verlichting in plaats van de normale vaste tijden waarop de verlichting aan en uit gaat, wat een grote kostenbesparing opleverde. [1] Dat Holsloot als volwaardig knooppunt is uitgevoerd, waarbij alle verkeersstromen en afbuigingen ononderbroken kunnen doorgaan, is uitzonderlijk. Het betreft hier namelijk een aansluiting tussen een autosnelweg en niet-snelweg. Een vergelijkbare situatie treft men nabij Hoensbroek bij het knooppunt Ten Esschen. Aa...
Laan van Meerdervoort De Laan van Meerdervoort bij de kruising met de Zoutmanstraat, gezien vanuit de toren van het Haganum Geografische informatie Locatie Den Haag, Nederland Lengte 6 km Algemene informatie Aangelegd in 1875-1960 Bebouwing woningen Opvallende gebouwen 20 rijksmonumenten Openbaar vervoer tram Portaal: Nederland De Chinese Muur en het einde van de Laan van Meerdervoort De Laan van Meerdervoort in Den Haag is met een lengte van 5800 meter [1] de langste laan (maar niet de langste straat of weg) van Nederland. Aan de kant van de lage huisnummers zet de Laan van Meerdervoort zich voort in de Javastraat en vervolgens de Wassenaarseweg, wat de totale lengte op 8,5 km brengt. De Laan van Meerdervoort, voorheen 'Dekkerslaantje', is naar een oude boerderij buiten de Haagse grachtengordel genoemd. Daar bevindt zich thans de buurt Willemspark. De boerderij lag ongeveer ter hoogte van het huidig...