Handjeklap is een begrip met meerdere betekenissen.
Inhoud
1Kinderspel
2Handel
3Overige betekenissen
4Varia
5Zie ook
Kinderspel
In de 17e eeuw kende men al handjeklap als kinderspel. Het wordt gespeeld met minimaal acht kinderen die in twee groepen worden verdeeld. Het doel is om met een hand op de rug en de ander vooruitgestoken, de ander drie keer een klap in de hand te geven. Hierna moet de 'klapper' zich snel achter een lijn op de vloer terugtrekken, want na de derde klap mag de tegenspeler hem aftikken. Als de persoon in kwestie getikt is sluit hij aan bij de ploeg van de tikker. Dit gaat zo door tot weer één grote groep is gevormd.
Handel
In de handel onderhandelde men vroeger veel 'bij handslag'. Onder meer op de veemarkt en - zoals blijkt uit nevenstaand filmpje - de kaasmarkt verwisselde op die wijze handelswaar van eigenaar. Verkoper en geïnteresseerde slaan elkaar bij het loven en bieden in de hand om een prijs overeen te komen. Dit gaat net zo lang door tot de betrokken partijen overeenstemming over de prijs hebben bereikt. In dat geval geeft de verkoper geen klap, maar een handdruk.
Overige betekenissen
In de uitdrukking 'handjeklap spelen' heeft het de betekenis van onder één hoedje spelen.
In de politiek gaat het meer om het uitruilen van in te nemen standpunten. "Als jij hier bij mij voor/tegen stemt, zal ik bij jou voor/tegen stemmen." Koehandel in principes dus.
Handjeklap begonia is een enigszins gedateerd eufemisme voor homoseksualiteit.
Varia
Handjeklap komt voor in de bekende pausparodie van het televisieprogramma Pisa uit 1985, Popie Jopie. Hierin onderhandelen een veehandelaar en de paus (gespeeld door Henk Spaan) om een koe, zonder dat de kerkleider door heeft wat hij aan het doen is. Aan het eind van de sketch begrijpt de paus tot zijn ontstentenis dat hij een koe heeft aangeschaft.
Knooppunt Holsloot Kenmerken Wegen A37 × N34 Type knooppunt klaverblad Portaal Verkeer & Vervoer Knooppunt Holsloot is een verkeersknooppunt op de kruising van de autosnelweg A37 en de N34 in Drenthe, tussen Emmen en Coevorden. Oorspronkelijk was deze aansluiting een afritconstructie van het type Haarlemmermeeraansluiting, zoals bij Knooppunt Hooipolder. Sinds 2002 is het knooppunt omgebouwd tot een volledig klaverblad. Als noviteit werd hier voor het eerst gebruikgemaakt van dimbare verlichting in plaats van de normale vaste tijden waarop de verlichting aan en uit gaat, wat een grote kostenbesparing opleverde. [1] Dat Holsloot als volwaardig knooppunt is uitgevoerd, waarbij alle verkeersstromen en afbuigingen ononderbroken kunnen doorgaan, is uitzonderlijk. Het betreft hier namelijk een aansluiting tussen een autosnelweg en niet-snelweg. Een vergelijkbare situatie treft men nabij Hoensbroek bij het knooppunt Ten Esschen. Aa...
Laan van Meerdervoort De Laan van Meerdervoort bij de kruising met de Zoutmanstraat, gezien vanuit de toren van het Haganum Geografische informatie Locatie Den Haag, Nederland Lengte 6 km Algemene informatie Aangelegd in 1875-1960 Bebouwing woningen Opvallende gebouwen 20 rijksmonumenten Openbaar vervoer tram Portaal: Nederland De Chinese Muur en het einde van de Laan van Meerdervoort De Laan van Meerdervoort in Den Haag is met een lengte van 5800 meter [1] de langste laan (maar niet de langste straat of weg) van Nederland. Aan de kant van de lage huisnummers zet de Laan van Meerdervoort zich voort in de Javastraat en vervolgens de Wassenaarseweg, wat de totale lengte op 8,5 km brengt. De Laan van Meerdervoort, voorheen 'Dekkerslaantje', is naar een oude boerderij buiten de Haagse grachtengordel genoemd. Daar bevindt zich thans de buurt Willemspark. De boerderij lag ongeveer ter hoogte van het huidig...